OROSZVILAG.HU


Fejkendő - feszültséget kelt az orosz iskolákban

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-10-19 10:11:31  |  
Kecskeméti Gábor

Fejkendő - feszültséget kelt az orosz iskolákban

Egyenruha lehetne a megoldás

Fejkendő - feszültséget kelt az orosz iskolákbanFejkendő - feszültséget kelt az orosz iskolákban

Nyugat-Európához hasonlóan Oroszországban is problémát okoz, ha a muzulmán hitű családokból származó lányok fejkendőben mennek iskolába. Jaroszlav Nyilov Duma képviselő szerint a problémát az egész országra kötelező érvényű, egységes iskolai egyenruha oldhatja meg.

Az etnika, vallási konfliktusok okán már az oroszvilag.hu hasábjain is többször megemlített Sztavropol egyik iskolájában döntöttek úgy, hogy muzulmán vallású lányoknak megtiltják a fejkendő viselését az iskolában. A döntést kritizálók szerint a lányok iskolakezdés óta fejkendőben jártak és eddig ez senkit nem zavart. Éppen az ilyen viták elkerülésére javasolta Nyilov képviselő az iskolai uniformis bevezetését, ami a Szovjetunióban is megszokott dolog volt: "Ezzel kiküszöböljük a felekezeti ellentmondásokat és a társadalmi osztályok közötti differenciát."

A gyakran szélsőséges társadalmi különbségek az iskolás gyerekek ruházatában kerül kifejezésre, ami menthetetlenül a diákok közötti súrlódáshoz vezet. Az oroszországi oktatási miniszter, Dmitrij Livanov a héten kijelentette a Duma képviselői előtt, hogy a családok közötti vallási és kultúrális különbségek "nem kerülhetnek konfliktusba az oktatás világi jellegével". A miniszter szerint minden iskolának rendelkeznie kell elég mozgástérrel, hogy "jogi bázist teremthessenek az ilyen konfliktusok megelőzésére." 

A kérdésben megszólalt Sztavropol orosz ortodox püspöke, Feofilakt is. Véleménye szerint ebben a régióban nem szokványos, hogy iskolás lányok fejkendőt viselnek. "Beszéltem a terület muftijával és egyetértettünk a következőkben: A Kaukázusban létezik a tradíció, hogy asszonyok és lányok fejkendőt viselnek, de fiatal lányok és iskolás korúak nem. (...) Az egy másik dolog, ha nálunk olyan dolgokat vezetnek be, melyek nem tartoznak a helyi hagyományokhoz."

(aktuell.ru)

 

 

 

 

 

 

Cimkék: muzulmán, fejkendő, iskola, egyenruha, iszlám, konfliktus, oktatás, család, ortodox,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat