OROSZVILAG.HU


Az orosz jövő forgatókönyvei

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-10-24 10:52:03  |  
Gyóni Gábor

Az orosz jövő forgatókönyvei

"A hatalom és a nép románca véget ért" 

 Az orosz jövő forgatókönyvei

Noha a legutóbbi oroszországi választásokat – igaz, rendkívül alacsony részvétel mellett – fölényesen megnyerte az Egyéges Oroszország hatalmi párt, a Polgári Kezdeményezések Bizottsága (Komityet Grazsdanszkih Inyiciatyiv) nevű, Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszterhez köthető szervezet felkérése alapján a Stratégiai Kutatási Központ (Centr Sztrategicseszkih Razrabotok - CSZR) által készített 122 oldalas jelentés szerint az oroszországi lakosság kétharmada elégedetlen a jelenlegi hatalommal.

A kutatás szerint a közvélemény többsége úgy gondolja: Putyin vezetése idején semmilyen jelentős eredményt nem sikerült elérni. A társadalom úgy véli: a jelenlegi hatalmat nem lehet leváltani legitim úton, mert a választási rendszer erősen korlátozott. A megkérdezettek 29 %-a szerint a jelenlegi hatalom nem tudja megmagyarázni a lakosságnak, mi a célja. 26 % úgy véli, a hatalomban lévők célja a személyes meggazdagodás. 15 % szerint a Kreml autoriter rendszert akar felépíteni, 12 % szerint viszont demokratikus, liberális államot.

A kutatás szerint Putyin népszerűségének növelése a továbbiakban nem lehetséges, mivel a televízió – mint kitűnő manipulációs eszköz – egyre inkább kiszorul a tájékozatási piacról, és a középosztály számára immár az internet jelenti a legfőbb hírforrást. Ez is az egyik oka annak, hogy Putyin népszerűsége jelentősen csökken az oroszországi lakosság körében.

A hatalommal szembeni fegyveres felkelés, erőszakos megmozdulások esélye kevéssé valószínű. A CSZR Vedomosztyi által idézett véleménye szerint három lehetőség van, melyek megvalósulására a legnagyobb esély mutatkozik a jövőben:

1) valamely esemény kapcsán kibontakozó tömeges polgári engedetlenség. A következmények beláthatatlanok. A tömeges tiltakozás súlyos gazdasági krízishez vezethet.

2) a hatalom önként távozik. Ez nem feltétlen jelenti Putyin visszavonulását, nagyobb esély van a kormányátalakításra, mivel a kormányfő Medvegyev nem rendelkezik komoly tömegbázissal.

3) a lakosság fokozatos elöregedése, kihalása, a születésszám csökkenése, és a helyükbe bevándorlók telepítése. A CSZR szerint ez a szcenárió az orosz nép kipusztulását jelenti, „és ez az a kurzus, melyet a jelenlegi hatalom folytat.”

Kirill Rogov politikai elemző szerint a kutatás arról tanúskodik, a „hatalom és a nép románca véget ért.”

A tanulmány teljes terjedelmében letölthető a Vedomosztyi honlapjáról, de később mi is részletesen ismertetjük az abban foglaltakat.

 

 

(Vedomosztyi, csr.ru) 

Cimkék: Oroszország, hatalom, putyinizmus
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat