OROSZVILAG.HU


Prohorov visszatért a politikába

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2012-10-29 12:23:00  |  
Kecskeméti Gábor

Prohorov visszatért a politikába

Győzelemre vezetné a liberálisokat?

Prohorov visszatért a politikába

Mihail Prohorov orosz milliárdos, aki egyben az idei oroszországi elnökválasztás negyedik helyezettje is, hétvégén bejelentette visszatérését a politikába: belépett a saját maga által létrehozott „Polgári platform” pártba, s eltökélten kíván dolgozni a párt sikeréért.

Prohorov visszatérése nem volt váratlan, de mégis sokakat meglepett, hogy a milliárdos, fél év szünet után pont most lépett újra a színre. Tervei szerint jelölteti magát a pártelnöki posztra, de semmiképpen nem szeretne egy vezér köré épülő pártot formálni. A fél éves kihagyást azzal indokolta, hogy az üzleti életből kellett először visszavonulnia, ahol aktuális ügyeit most már megbízottak kezelik.

A párt még nem rendelkezik pártelnökkel, vezetési feladatait két grémium, egy „polgári bizottság” (párton kívüli tagok is tartoznak ide) és egy „politikai bizottság” látja el. Talán nem meglepő, hogy Prohorov mindkettőben tag. A polgári bizottságban olyan ismert emberek is dolgoznak, mint Alla Pugacsova egykori pop-díva (a nőkérdés illetékese), Jevgenyij Roiszman (a „Város drogok nélkül” vezetője), Mihail Barsevszkij, aki Vlagyimir Putyin elnök teljhatalmú megbízottja a bíróságok előtt és Jaroszlavl város frissen megválasztott polgármestere, Jevgenyij Urlasov.

Prohorov új pártját „harmadik erő”-ként kívánja pozícionálni. Nem akar sem a Kreml alárendeltje, sem a Bolotnaja téri mozgalmak egyike lenni (ezen a moszkvai téren kezdődtek tavaly télen a Jelcin-utáni korszak legnagyobb ellenzéki megmozdulásai). Hajlandó azonban minden politikai erővel együttdolgozni, kivéve a nacionalistákat, akik Prohorov számára tabut jelentenek. Prohorov az utóbbi időben rengeteget kritizált egyházat is „helyre tenné”, mivel Oroszország szekularizált állam, ezért a vallásokat egyformán távol kell tartani a közigazgatástól és az oktatástól.

Prohorov hétvégi beszédében nem kerülte meg a bevándorlás egyre égetőbb kérdését sem: a milliárdos szerint Oroszországnak szüksége van bevándorlókra, mert ellenkező esetben 2025-ben már „19 millió ember fog hiányozni” Oroszországból. A migránsok azonban – Prohorov szerint – nem alulképzett munkaerőt, hanem jól képzett szakembereket kell, hogy jelentsenek. A politikus megreformálná Oroszország regionális felosztását is. Véleménye szerint túl sok régió van Oroszországban, melyek nem is rendelkeznek valós önállósággal. Prohorov szerint 10-15 régió elegendő volna, ugyanakkor ezek a régiók nagyobb politikai és pénzügyi önállóságot élveznének.

A „Polgári platform” számára a legfontosabb cél, hogy minden régióban tudjon jelölteket indítani a következő évben esedékes választásokon: ezek 2013 szeptemberében lesznek megtartva, amikor is hét kormányzót és 16 regionális parlamentet választanak meg. Annak az esélye, hogy a párt sok régióban megvesse a lábát, nem rossz – véli Jevgenyij Minycsenko orosz politológus. A párt alapítója és vezetője országszerte igen ismert, a párt – Prohorovnak köszönhetően – szilárd pénzügyi hátteret tudhat maga mögött.

(aktuell.ru)

 

 

 

 

 

 

 

 

Cimkék: prohorov, polgári platform, választások, kreml, duma, régió, milliárdos, pugacsova,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat