OROSZVILAG.HU


Vizek ura: RuszGidro

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2013-02-02 17:59:59  |  
Kecskeméti Gábor

Vizek ura: RuszGidro

Újabb állami óriás?

Vizek ura: RuszGidroVizek ura: RuszGidro

A RuszGidro, mely Oroszország legnagyobb állami vízenergia vállalata, át szeretné venni a teljes irányítást az ország összes többi víz és szennyvíz szolgáltatója felett. Az előterjesztés február 10-én kerül Vlagyimir Putyin elnök asztalára.

A tervezet szerint az összes ilyen jellegű állami vállalatot egy „Voda Rosszii” elnevezésű állami holding fogná össze, melybent a RuszGidro az ellenőrzéshez szükséges részesedést szerezne, a fennmaradó részvényeket pedig egy szövetségi hivatal kapná meg. A terv további részei alapján a „Voda Rosszii” regionális és városi szinteken a helyi hatóságok által közösen tulajdonolt cégeket hozna létre. A RuszGidro szerint a vízművek és az ezekhez tartozó eszközök, melyek most elsősorban a helyi hatóságok tulajdonában vannak, nem lennének a holdingba irányítva.

A „Voda Rosszii” feladata az lenne, hogy egységesítse a technikai és befektetési irányvonalat, továbbá optimalizálja az eszközöket és fejlessze a vízellátás és a szennyvízfeldolgozás irányításának terveit. Ezek szerint egységes szolgáltatást hoznának létre a régiók víz- és szennyvízügyében, támogatnák a katasztrófavédelmi és egyéb szolgálatokat, részt vennének a jogalkotásban és lépéseket tennének az ágazat regionális szinten történő modernizálásában és megerősítésében.

A beadványban idézték Jelena Dovlatovát, aki az Oroszországi Víz- és szennyvízügyi Szövetség igazgatója. Dovlatova szerint a teljes oroszországi ágazatnak 3-15 milliárd rubel befektetésre van szüksége az elkövetkezendő években.

(The Moscow Times)

 

 

 

 

 

 
Cimkék: ruszgidro, víz, gát, holding, putyin, voda rosszii, vízügy,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat