OROSZVILAG.HU


Nosztalgia a szovjet rendszer iránt

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2013-02-10 15:24:04  |  
Kecskeméti Gábor

Nosztalgia a szovjet rendszer iránt

Visszaesett a jelenlegi rendszer támogatottsága

Nosztalgia a szovjet rendszer iránt  Nosztalgia a szovjet rendszer iránt
A Levada Center közvéleménykutató intézet legfrissebb felmérése szerint Oroszországban tavalyhoz képest jelentősen nőtt azok száma, akik szívesen térnének vissza a szovjet politikai rendszerhez. Idén már az oroszországi lakosság 36 százaléka gondolja úgy, hogy az ország számára a szovjet rendszer volt a legjobb, ez 7 százalékkal több, mint 2012-ben.

A nyugati típusú demokráciát támogatók aránya ugyanakkor komoly csökkenést mutat: tavaly még 29 százalék támogatta (ugyanannyi, mint a szovjet rendszert), ám idén már csak 22 százalék. A megkérdezetteknek csupán 17 százaléka lojális a mostani politikai rendszerhez, ami 3 százalékos esés tavalyhoz képest. A 2000-es években, 2008-ig folyamatosan nőtt azok aránya, akik szerint a "jelenlegi rendszer" a legjobb: 2008-ban a válaszadók relatív többsége (36 % a "jelenlegi rendszert" ítélte a legjobbnak).

Gazdasági kérdésekben is változott az oroszok véleménye. 51 százalékuk támogatná az állami tervgazdálkodást (2012-ben ez 49 százalék volt), s 29 százalékuk ért egyet a magántulajdonnal és a szabad piaccal. A 2012-es 36 százalékhoz képest itt is jelentős csökkenés tapasztalható. A felmérés során 1.600 oroszországi lakost kérdeztek meg, a hibahatár 3.4 százalék alatt mozog.

(RIA Novosztyi, levada.ru)

 

 

 

 

 

 

 

Cimkék: szovjetunió, társadalom, felmérés, levada, szovjet, kommunista, tervgazdaság,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat