OROSZVILAG.HU


3.3 billió dollár az orosz állam vagyona

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2013-02-10 20:29:34  |  
Kecskeméti Gábor

3.3 billió dollár az orosz állam vagyona

De nem elég hatékony a vagyonkezelés

3.3 billió dollár az orosz állam vagyona

Az orosz állam tulajdonában lévő eszközök és vagyontárgyak piaci értéke 3.3 billió USA dollár, ami több mint a 2012-es orosz GDP másfélszerese (1857.77 milliárd USA dollár). Ám a hatóságok szerint nem kellően hatékony a vagyonkezelés.

Az orosz kormány éppen ezért a múlt hét folyamán találkozót szervezett, hogy megvitassák a hatékonyabb szövetségi vagyonkezelés lehetőségeit. Az Oroszországi Szövetségi Vagyonkezelési Ügynökség (Федеральное агентство по управлению государственным имуществом) menedzsmentje jelenleg 2,300 állami érdekeltségű részvénytársaságért felelős, 1,800 szövetségi, állami vállalat, 20,000 létesítmény, 250,000 kormányzati épület, 238,000 különböző földterület felett rendelkezik. Az állami tulajdonban lévő oroszországi földek nagysága eléri az 553 millió hektárt (5,53 millió négyzetkilométer).

„Előzetes adataink szerint az említett eszközök összesített névértéke eléri a 12 billió rubelt. (Ez majdnem 400 milliárd USA dollár.)” – nyilatkozta a találkozón Andrej Belouszov, orosz gazdaságfejlesztési miniszter.  „Ezen eszközök piaci értéke azonban meghaladja a 100 billió rubelt (3.3 billió USA dollár).” – tette hozzá a miniszter.

Az állami hatóságok álláspontja szerint csökkenteni kell az állam jelenlétét az orosz gazdaságban. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, még orosz elnökként adta ki azt az utasítást, mely szerint 2012-től kezdődően, 3 év alatt ki kell vonni az állami tisztségviselőket a vegyesvállalatok igazgatói tanácsaiból.

Medvegyev múlt héten egy kabinetülésen sürgette, hogy átláthatóbb legyen az állami vállalatok igazgatótanácsaiba kerülő jelöltek kiválasztása. A miniszterelnök szerint a kulcsfontosságú vállalati döntéseket olyan szakembereknek kell meghozniuk, akik nem állami emberek. Belouszov szerint további problémát jelent, hogy az állami részvétellel működő vállalatok nem határoznak meg hatékonysági mutatókat.

(RIA Novosztyi)
Cimkék: eszköz, vagyon, dollár, rubel, medvegyev, roszimuscsesztvo, belouszov, tulajdon, vállalat,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat