OROSZVILAG.HU


A Levada felmérése Putyin megítéléséről

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2013-04-11 13:52:27  |  
Oroszvilag.hu

A Levada felmérése Putyin megítéléséről

Csökkenő népszerűség, bizalomvesztés, de megítélése pozitív

 A Levada felmérése Putyin megítéléséről

 

A Levada orosz közvéleménykutató reprezentatív felmérése szerint (amely március 22. és 25. között zajlott 1601 ember megkérdezésével, Oroszország 45 régiójában), amit Vlagyimir Putyin harmadik elnöki ciklusának első egy éve után készítettek, az derül ki, hogy az elmúlt időszakban csökkent az orosz elnök népszerűsége, a belé vetett bizalom, s hogy az oroszországiak 2018-ban már nem Putyint akarják országuk elnökének.

2013 márciusában a megkérdezettek 50 %-a nyilatkozott kedvezően Putyinról (ezen belül: 2 % elragadtatást érez Putyin iránt, 18 % szimpátiát, 30 % „nem gondol róla semmi rosszat”), míg 2008 júniusában ez az érték 80 % volt (9 % elragadtatást, 40 % szimpátiát érzett akkor Putyin iránt, míg 31 % nem gondolt semmi rosszat).

Semlegesen vélekedik Putyinról a megkérdezettek ötöde (22 %). Inkább negatívan viszonyul Putyinhoz a lakosság negyede (25 % - 2008-ban még csak: 9 %).

A Putyinba vetett bizalom is megrendülni látszik. Jelenleg az oroszországiak valamivel több mint fele (57 %) bízik Putyinban, 35 % viszont nem bízik meg benne. 2008 májusában még 84 %-ot mutatott a Putyinba vetett bizalom indexe, s akkor csak a megkérdezettek tizede (12 %) volt bizalmatlan a miniszterelnökkel szemben.  

Arra a kérdésre válaszolva, hogy „Ön szerint a lakosság mely rétegének az érdekeit képviseli leginkább Vlagyimir Putyin?”, a legtöbben (36 %) úgy feleltek, a bankárok, oligarchák, nagyvállalkozók érdekeit szem előtt tartva politizál az orosz elnök. Majdnem ugyanennyien (35 %) úgy vélik, Putyin leginkább a „szilovikok” (a titkosszolgálatok, belügy, hadsereg alkalmazottai) érdekében tevékenykedik. Putyin második elnöki ciklusának a vége felé, 2007 augusztusában még úgy vélekedtek a megkérdezettek, hogy Putyin leginkább a „szilovikok” érdekében politizál (39 %), s akkor még csak 18 % tartotta úgy, hogy Putyin a bankárok és oligarchák érdekeit védi elsősorban.

Az oroszországiak negatívan nyilatkoztak azzal kapcsolatban, hogy a következő elnökválasztásokon ismét Putyin legyen-e az ország elnöke. Putyin 2018-as újraválasztását csak a megkérdezettek 22 %-a tartaná jónak, 47 % ellenzi (8 % szerint Putyint Medvegyevnek kellene váltania).

 

 

 

 

Cimkék: Putyin, népszerűség, Levada
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat