OROSZVILAG.HU


Örökbeadási stop Amerikának

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-04-17 22:46:52  |  
Vértes Judit

Örökbeadási stop Amerikának

Amerikai nő esete egy orosz árvával

A Külügyminisztérium szóvivője, Andrej Nyesztyerenko egy múlt heti eset kapcsán kijelentette: határozatlan ideig felfüggesztik az orosz gyerekek amerikai családoknak való örökbeadását.  Nyesztyerenko csak egy mindkét felet kielégítő kétoldalú megállapodás aláírásával látja megoldhatónak a kialakult helyzetet. Jelen pillanatban ugyanis ilyen nem létezik, ezért nem is büntethető az a nő, aki a múlt héten felültette Artyem Szavaljevet, 8 éves örökbe fogadott fiát az első Oroszországba induló járatra, majd aki jól végezte dolgát, hazament. A fél évvel korábban örökbe fogadott kisfiút egy cetlivel bocsátotta útjára, melyben csupán az állt: „visszaküldöm a gyereket, hogy ne tegyem tönkre magamat, a családomat és a szeretteimet.” A nő szerint az orosz hatóságok félrevezették a gyerek mentális állapotát illetően.  

Jelenleg 3000 orosz gyerekre vonatkozó örökbefogadási kérelem van függőben Amerikában. A szám azonban az utóbbi években egyre csökkent, 2009-ben 1586 kérelmet regisztráltak, szemben a 2004-es 5800-zal. Leginkább az riasztja vissza a reménybeli amerikai szülőket, hogy sok esetben kiderült: az örökbe fogadott gyerek alkoholista szülők utódja, vagy olyan körülmények között élt az örökbefogadást megelőzően, mely körülmény komoly kihatással lett a gyermek későbbi szellemi és lelki fejlődésére. Oroszországban viszont érthető felháborodást váltott ki több hangos eset is, mikor örökbe adott orosz gyerekeket molesztáltak vagy gyilkoltak meg. Az amerikaiak azzal védekeznek, hogy ezek kiugró, tragikus esetek, melyeket semmiképpen nem szabad általánosítani, hiszen az amerikai hatóságoknak is az a céljuk, hogy biztonságos, szerető családot találjanak az örökbe fogadott gyermekeknek. A gyermektelen vagy az örökbefogadást szent misszióként megélő amerikai szülők máris 11 000 aláírással megerősített levelet írtak Barack Obamának és Dmitrij Medvegyevnek, melyben az örökbefogadás felfüggesztésének eltörlést kérik.

A jogos megbotránkozás mellett ugyanakkor több orosz illetékes is osztja azt a véleményt, hogy pár tragédiába torkolló eset miatt (bizonyára emlékezünk arra a tavalyi esetre, mikor meghalt egy alig pár hónapos szintén Oroszországból örökbe fogadott gyermek, mert apja a tűzön napon álló kocsiban felejtette) nem szabadna elvágni egy boldogabb élet lehetőségének az útját, hiszen az esetek túlnyomó többségében jó családokba kerülnek az orosz gyerekek. Önkritikusan arra is felhívják a háborgók figyelmét, hogy hasonló esetek orosz családoknál is előfordulnak mind saját, mind pedig örökbe fogadott gyermekkel szemben is.  

Az amerikai delegáció a napokban Moszkvába utazik, hogy mindkét fél számára megnyugtató módon rendezze a diplomáciai feszültséget okozó helyzetet, adta hírül az ITAR-TASSZ hírügynökség.       

 

Cimkék: örökbefogadás, Nyesztyerenko
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat