OROSZVILAG.HU


Oroszországi egyetemek a világ elitjében

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2013-09-10 19:22:50  |  
Kecskeméti Gábor

Oroszországi egyetemek a világ elitjében

18 intézmény a TOP-800-ban

Oroszországi egyetemek a világ elitjébenOroszországi egyetemek a világ elitjében

A világ 800 legjobb egyetemét tartalmazó „World University Rankings” listára idén 18 oroszországi egyetem került be. A Moszkvai Állami Egyetem (ismertebb nevén Lomonoszov) 4 helyet csúszott vissza tavalyhoz képest, de így is a 120. legjobb egyetem a világon.

 

Ezzel szemben a Szentpétervári Állami Egyetem (240.), a moszkvai Bauman Állami Műszaki Egyetem (334.) és a Novoszibirszki Állami Egyetem (352.) javítottak pozícióikon, némelyik 10-12 hellyel végzett előbbre, mint tavaly.

 

További pozitív fejlemény, hogy négy oroszországi intézmény (Moszkvai Fizikai és Technológiai Intézet, Szentpétervári Állami Politechnikai Egyetem, Déli Szövetségi Egyetem, Voronyezsi Állami Egyetem) idén először szerepel a listán.

A listát, mint eddig minden évben, 6 egyesült államokbeli és 4 brit egyetem vezeti. A világ legjobb egyetemének a Massachusetts Institute of Technology-t (MIT) hozták ki az elemzők.


Az elemzést végző QS Quacquarelli Symonds a világ 50 országában van jelen, s több mint 2.000 felsőoktatási intézménnyel működnek együtt. 2004 óta minden évben közzéteszik egyetemi rangsorukat, melyet hat kritérium alapján állítanak össze: az adott intézmény hírneve a tudományos világban, az egyetemen készült publikációk idézettsége, a tanárok aránya a diákokhoz képest, a diplomások aránya a munkavállalók között, valamint a külföldi tanárok és diákok relatív száma.

 

(RIA Novosztyi)

 

Cimkék: egyetem, felsőoktatás, lista, 800, lomonoszov, szentpétervár, moszkva, bauman, novoszibirszk, voronyezs, rangsor,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat