OROSZVILAG.HU


Az oroszországiak identitásáról

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2013-09-11 10:22:20  |  
Gyóni Gábor

Az oroszországiak identitásáról

A territoriális tényező elsődlegessége

 Az oroszországiak identitásáról

A VCIOM oroszországi közvéleménykutató intézet – a Kreml-közeli Valdaj Klub megrendelésére - felmérést készített az oroszországi identitásról, melyet a Kommerszant idéz.

A megkérdezettek 32 százaléka magát függetlennek (szami po szebe) tartja, 11 százalék a középosztályhoz tartozónak, 5 százalék szegénynek, 4 százalék orosznak. Valerij Fjodorov, a VCIOM igazgatója szerint ez arról tanúskodik, hogy nem igaz az a filozófusok által hangoztatott vélekedés, miszerint az orosz nép kollektivista lenne. „Szabad emberek vagyunk” – mondta Fjodorov.

A kutatásban megkérdezettek 57 százaléka magát Oroszország állampolgárának tartja, 35 százalék a lokális identitást részesítette előnyben (moszkvai, tulai stb.), 16 százalék identitása nemzedéki indíttatású (nyugdíjas, hatvanasok nemzedékéhez tartozó), s ugyanennyien tartották fontosnak az etnicitást. Csak 10 százalék a vallási identitást fontosnak tartók aránya, az oroszországiak 2 százaléka számára identitásteremtő erő a politikai hovatartozás.

A legfőbb következtetés tehát, hogy az oroszországiak identitásának alapja nem a nemzetiség vagy a vallás, hanem a territoriális tényező.

A kutatás arra is rámutatott, nincs korreláció a magas iskolai végzettség és a nemzetiségi tolerancia között, sőt: a vérségi, rasszista nemzetkoncepciók inkább jellemzőek a nagyvárosok lakosaira.

Az oroszországiak barátaik kiválasztásánál leginkább a személyes tulajdonságokat értékelik (82 százalék). A legellenszenvesebb szomszédoknak az alkoholistákat (65 százalék), a nem hagyományos szexuális irányultságú személyeket (51 százalék), a szektásokat (41 százalék) tartják. Nem akarna magának észak-kaukázusi szomszédot a megkérdezettek 26 százaléka.

Az oroszországiak szerint a legnagyobb társadalmi ellentétet a vagyoni különbségek okozzák (59 százalék). Nem kevés azonban azok aránya sem, akik szerint a nemzetiségi ellentétek is problémát jelentenek (44 százalék). Ugyanakkor 38 százalék szerint elképzelhető konfliktus kirobbanása osztály-, 41 százalék szerint nemzetiségi alapon.

A VCIOM kutatása az idei Valdaj Klub vitaindítója lesz. A Valdaj Klub szeptemberi találkozójának fő témája az oroszországi identitás és nemzetiségi kérdés.

 

 

(Kommerszant)

 

 

 

Cimkék: Identitás, oroszországiak, nemzetiség, VCIOM, Valdaj Klub
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat