OROSZVILAG.HU


Tudósok bosszúja? 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2013-09-25 13:06:01  |  
Oroszvilag.hu

Tudósok bosszúja? 

Plágiumvádak képviselők ellen

 Tudósok bosszúja? 

Vlagyimir Burmatov, az Egységes Oroszország párt parlamenti képviselőjének doktori disszertációja 61 százalékban plágium – állapították meg az Oroszországi Állami Könyvtár (RGB) munkatársai. A 2006-ban megvédett, a felsőoktatási hallgatók információs kultúrájával foglalkozó disszertáció nagyobb része innen-onnan lett összeollózva az idézetek feltüntetése nélkül.

Burmatov tagadja a vádakat, véleménye szerint egy ellene irányuló lejárató akcióról van szó, azzal összefüggésben, hogy most fejezett be egy korrupcióellenes munkát, melynek során az oktatási minisztériumban is felfedezett érintettségeket.

Az oroszországi Tudományos Dolgozók Társasága néhány napja azt a követelést fogalmazta meg, hogy a plágiumon kapott parlamenti képviselőket fosszák meg mandátumoktól. A tudósok szerint ezeknek az embereknek semmi jogalapjuk nincs az akadémiai reform ügyében dönteni. A Duma Etikai bizottsága szerint viszont az esetleges plágiumvádak nem tartoznak a „képviselői tevékenység” körébe.

Nemrég szintén plágiumvád merült fel az akadémiai reformtervet támogató Vlagyimir Zsirinovszkiij disszertációja ügyében is.

Az oroszországi tudósok jelentős része ellenzi a kormány által kidolgozott és a parlament alsóháza, majd ma a felsőház által is támogatott akadémiai reformot.

 

 

 

(Kommerszant) 

 

Cimkék: Burmatov, plágium, akadémiai reform
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat