OROSZVILAG.HU


Putyin a Dumán kívüli pártok vezetőivel tárgyalt

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2013-11-21 12:14:30  |  
Oroszvilag.hu

Putyin a Dumán kívüli pártok vezetőivel tárgyalt

Konstruktív dialógus a rendszeren kívüli ellenzékkel

 Putyin a Dumán kívüli pártok vezetőivel tárgyalt

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a parlamenten kívüli (ellenzéki) pártok vezetőivel folytatott konzultációt a Kremlben. Az elnök azért hívta össze a kis pártok vezetőit, hogy ők is tegyenek javaslatot az év végén sorra kerülő, a törvényhozáshoz intézett beszéd témáihoz.

A találkozó nézeteltérés okozott a Republikánus Párton belül. Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök és Borisz Nyemcov, a Republikánus Párt vezetői illegitimnek tartják a jelenlegi hatalmat, és feleslegesnek a vele való párbeszédet.  Ilja Jasin, a párt moszkvai vezetője szerint a találkozó csap PR célokat szolgál, Putyin ezzel akarja demonstrálni nyitottságát. Meghívót kapott és megjelent a Putyinnal való találkozón a Republikánus Párt harmadik vezetője, Vlagyimir Rizskov.

Vlagyimir Rizskov elégedett volt a találkozóval, amely konstruktív légkörben zajlott. Véleménye szerint két évvel a Bolotnaja téri és Szaharov proszpekten tartott megmozdulások után most először van remény arra, hogy a hatalom dialógust kezd az ellenzékkel és meghallgatja követeléseit.

Rizskov átadta az elnöknek a „politikai foglyok” listáját, melyet a Memorial jogvédő szervezet készített el. Putyin megígérte, hogy áttanulmányozza a dokumentumot.

Pozitívan nyilatkozott a találkozóról Mihail Prohorov, a Polgári Platform liberális párt elnöke is.

Putyin a találkozón maga is liberális húrokat pengetett. A Rogyina nacionalista párt homoszexuálisok elleni kifakadására így reagált: „Ami a nem hagyományos szexuális orientációt illeti, ön igen éles szavakat használt. Korlátoztuk a gyermekkorúak közötti propagandát, de azért nem kell xenofóbiát kelteni.”

Az elnök megelégedéssel szólt a szeptemberi önkormányzati és regionális választások tapasztalatairól, melynek során a kisebb pártok is nagyobb szerephez juthattak. Ennek során összesen 27 kisebb, nem parlamenti párt jutott képviselethez a regionális törvényhozásokban.

Az előző elnök, Dmitrij Medvegyev kétszer találkozott a parlamenten kívüli ellenzékkel, 2009-ben és 2012-ben.

 

 

(kremlin.ru, newsru.com)

 

Cimkék: Putyin, Vlagyimir Rizskov, ellenzék, parlamenten kívüli ellenzék
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat