OROSZVILAG.HU


Putyin éves beszámolója

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2013-12-12 14:25:41  |  
Gyóni Gábor

Putyin éves beszámolója

A politikai rendszer reformja, nemzetiségi kérdés, Eurázsia

 Putyin éves beszámolója

Az alkotmány rendelkezése értelmében az orosz elnök minden évben beszámol a törvényhozás előtt Oroszország helyzetéről, a kül- és belpolitika fő irányvonaláról.

Vlagyimir Putyin ma – az orosz alkotmány elfogadásának 20. évfordulóján - tette meg beszámolóját a Kreml György-termében a föderális és regionális törvényhozó, bírói és végrehajtó hatalom, a különböző egyházak képviselőinek jelenlétében.

Putyin beszéde elején hangsúlyozta, az alkotmányban lefektetett szabadságjogok érinthetetlenek, mindazonáltal az élet nem állt meg, s az alkotmányra sem szabad úgy tekinteni, mint egy véglegesen befejezett, halott dokumentumra. Idővel szükségessé válnak bizonyos változtatások.

Putyin szerint támogatni kell a civil kezdeményezéseket az egyes helyszíneken. Az elnök bírálta a jelenlegi önkormányzati berendezkedést, melynek közelebb kell kerülnie az emberekhez. Véleménye szerint meg kell reformálni az önkormányzati rendszert, s ennek a munkának már a jövő évben meg kell indulnia. Putyin elmondta, az 1864-es zemsztvo-reformok segítették ahhoz Oroszországot, hogy fejlődése felgyorsuljon a 20. század elején. A soron következő reformoknak ahhoz kell hozzájárulniuk, hogy felkészült, céltudatos, kötelességtudó emberek kerüljenek pozíciókba. „Ezért a továbbiakban is dolgozni fogunk a politikai konkurencia fejlesztésén, tökéletesítjük a politikai rendszert, hogy megteremtsük az átláthatóság és eredményesség feltételeit.

Az elmúlt választások azt mutatták, hogy kevesebb lett „az előrelátható eredmény”, új pártok bukkantak fel, melyek reális konkurenciát jelentenek a „politikai öregek” számára. A mai Oroszország számára nélkülözhetetlen a széleskörű társadalmi párbeszéd – jelentette ki Putyin, aki szerint a civil szféra fokozottabb kontrolljának kell megvalósulnia a helyi törvényhozó és végrehajtó hatalom ellenőrzése céljából, így is hacolva a korrupció ellen.

Putyin szerint szükséges a jogvédő szervezetek munkájának fokozott támogatása is.

Az orosz elnök felszólalásában kitért a nemzetiségi kérdésre is. Véleménye szerint a nemzetiségi színezetű konfliktusokban jelenik meg Oroszország sok problémája: a korrupció, a regionális fejlettségbeli eltérések, az állami intézmények működésének gondjai, „a kudarcok az oktatási és kulturális politikában”.

A nemzetiségi prpblémát nem egyes népek okozzák, hanem „kulturálatlan, a saját és más hagyományaikat nem tisztelő emberek.” Ebben a „sajátos internacionáléba” beletartoznak „az Oroszország néhány déli régiójából érkező” bevándorlók, a rendvédelmi szervek korrupt munkatársai, és az „úgynevezett orosz nacionalisták” is.

Együtt kell megküzdenünk ezzel a kihívással, meg kell védenünk a nemzetiségi békét, azaz közösségünk egységét, az Oroszországi államiság egységét.”

Putyin bejelentette, folytatódnak a reformok az egészségügy és az oktatás területén. A cél, hogy növeljék az egyéni felelősségvállalás szerepét, kiterjesszék a biztosítási rendszert, s hogy a páciensek maguk választhassák meg, melyik intézményben kezeltetik magukat.

Az elnök hangsúlyozta, erőfeszítéseket kell tenni, hogy a megindult demográfiai fejlődés visszafordíthatatlanná váljon. Véleménye szerint a háromgyermekes családmodellnek kell általánossá válnia Oroszországban.

Mint szinte minden évben, most is elhangzott, hogy lépéseket kell tenni az orosz gazdaság diverzifikálása és modernizációja érdekében. Putyin felvetette, hogy Kelet-Szibériában és a Távol-Keleten sajátos gazdasági zónát kell kialakítani, ahová adókedvezményekkel csábítanák a befektetőket.

Végül a külpolitikáról szólt Putyin. Megjegyezte, az elmúlt években több olyan próbálkozás is volt, melyek egy „úgymond, progresszív modellt” akartak ráerőltetni bizonyos országokra, de ezek a kísérletek valójában barbarizmust, vért, visszaesést hoztak. Putyin elismerően szólt az orosz diplomácia sikeréről Szíriában, melynek révén sikerült megakadályozni a „katonai beavatkozást.”

Az eurázsiai integrációt prioritásnak nevezte Putyin. Oroszország, Belarusz és Kazahsztán mellett munkacsoportok készítik elő Örményország és Kirgizisztán csatlakozását. Az orosz elnök reményei szerint az eurázsiai integráció sikerei felkeltik a szomszédok, „többek között az ukrán partnerek” érdeklődését.

Putyin szerint az eurázsiai integráció alapja a jogi egyenlőség, a kölcsönös gazdasági érdek. Oroszország senkire nem kényszeríti rá akaratát, és az eurázsiai integráció nem áll szemben az európai szerveződéssel. Az orosz elnök megjegyezte, az oroszországi egyetemek várják a FÁK országokból érkező hallgatókat.

Az orosz elnök bírálta az amerikai rakétatelepítési terveket, melyek annak ellenére megvalósulnak, hogy előrelépést sikerült elérni az iráni atomprogram kérdésében. A rakétatelepítési tervek megsérthetik a stratégiai erőegyensúlyt, de "tudjuk, mit kell tennünk ebben a helyzetben." Putyin figyelmeztetett, senkinek nem lehet olyan illúziója, hogy katonai fölényre tehet szert Oroszországgal szemben. "Mi ezt soha nem engedjük meg. Oroszország minden kihívásra felel, legyen az politikai vagy technológiai."

 

 

 

(kremlin.ru) 

 

Cimkék: Putyin, alkotmány, Oroszország, eurázsiai integráció, reform, Eurázsia,
Országok: Belarusz Ukrajna Örményország Kazahsztán Kirgizisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat