OROSZVILAG.HU


Putyin sajtókonferenciája

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2013-12-19 15:21:12  |  
Oroszvilag.hu

Putyin sajtókonferenciája

Ukrajna, tradicionális értékek, Snowden, 

 Putyin sajtókonferenciája

Az idén 4 óra 4 percig tartott az orosz elnök szokásos sajtókonferenciája. Magán a sajtókonferencián semmi rendkívüli nem hangzott el, befejezése után viszont Putyin arról nyilatkozott, hogy kegyelemben részesíti Mihail Hodorkovszkijt.

A sajtókonferencia megkezdése előtt a rendőrök mintegy 30 újságírót és aktivistát vettek őrizetbe, akik a Bolotnaja téren őrizetbe vett ellenzéki aktivisták felől érdeklődtek volna.

Putyin „munkás” évnek nevezte a 2013-as esztendőt. Mint mondta, a GDP növekedése idén 1,4-1,5 % lesz, az infláció mértéke 6,1 % volt. A mezőgazdasági termelés 6,8 %-al nőtt, az építőipar 12,1 %-al, a fizetések reálértéke 5,5 %-kal haladta meg az előző évit.

Az első kérdés Ukrajnára vonatkozóan érkezett: „mennyit kész fizetni Oroszország Ukrajnának, hogy az ne nézzen Európa felé?”. Putyin szerint az orosz segítség Ukrajnának „testvéri segítségnyújtás” volt. „Gyakran használjuk a kifejezést, testvéri ország, testvéri nép...A helyzet objektív okok miatt alakult ki. S ha valóban azt mondjuk, testvéri nép, testvéri ország, akkor úgy is kell cselekdnünk, mint közeli rokonoknak, és támogatnunk kell az ukrán népet nehéz helyzetében.” – mondta Putyin. Az orosz elnök szerint a segítségnyújtásnak nincs köze a Majdanon zajló tüntetésekhez, vagy Ukrajna EU-integrációs törekvéseihez. Oroszország nem ellenzi Ukrajna társulási megállapodását az EU-val, de meg fogja védeni saját piacait. Putyin szerint az EU ajánlata káros lett volna Ukrajnának „Önök olvasták ezt a papírt? Nem, senki semmit nem olvas. Olvasni tudnak? Nézzék meg, mire van oda írva: piacokat megnyitni, pénz nincs, európai kereskedelmi és technikai nornákat bevezetni. Ez mit jelent? Az ipart be kell zárni, a mezőgazdaság nem fog fejlődni.”

A CNN újságírójának kérdésére válaszolva (miért kritizálja a nyugati értékeket?) Putyin úgy válaszolt, nem a nyugati értékek támadása fontos, hanem megvédeni a lakosságot azoktól a kváziértékektől, melyeket nehezen tud befogadni. „A kérdés abban van, hogyan határoljuk el magunkat bizonyos szociális csoportok agresszív viselkedésétől. Ők nem pusztán úgy élnek, ahogy nekik tetszik, hanem saját nézeteiket meglehetősen agresszívan akarják ráerőltetni más emberekre és más országokra.”

Putyin szerint a Szovjetunió „kvázivallási” ideológiája helyét a tradicionális értékek foglalhatják el. „A tradicionális értékek nélkül a társadalom degradálódik, vissza kell térnünk ezekhez, és ezekre az értékekre alapozva kell előre haladnunk.”

Putyin elmondta, soha nem találkozott Edward Snowdennel, az orosz titkosszolgálatok nem műküdnek együtt Snowdennel és soha nem is dolgoztak vele. Putyin emlékeztetett, Oroszország annak fejében adott menedékjogot Snowdennek, hogy az nem fog Amerika-ellenes propagandát végezni. Az orosz elnök védelmébe vette az amerikai titkosszolgálatok lehallgatásait, melyek, szerinte, mindenekelőtt a terrorizmus elleni harcot szolgálják.

Grúzia kapcsán lehetségesnek tartja a vízummentességhez való visszatérést.

Dzerzsinszkij emlékműve kapcsán elmondta, a múlt minden korszakához tisztelettel kell viszonyulni, és a városi hatóságok döntése, kinek emelnek emlékművet. Putyin Sztálint Oliver Cromwellhez hasonlította, akinek Angliában szobrai állnak.

 

 

 

(newsru.com)

Cimkék: Putyin, sajtókonferencia,
Országok: Ukrajna Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat