OROSZVILAG.HU


Németek az orosz korrupció ellen

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-04-26 20:33:22  |  
Vértes Judit

Németek az orosz korrupció ellen

A Nyugat fogja megtisztítani az orosz üzleti életet?

Németek az orosz korrupció ellen

 

Több Oroszországban működő nemzetközi vállalat is ígéretet tett, hogy távol tartja magát a korrupciós ügyletektől. A kezdeményezés a német nagyvállalatok vezetősége részéről jött, akik megunták, hogy komoly pénzek vándorolnak orosz hivatalnokok vagy intézmények zsebébe. Az üzleti életben nehezen kivitelezhető, ám annál nemesebb kezdeményezéshez olyan cégek top-menedzserei csatlakoztak, mint a Mercedes-Benz, Siemens (saját bevallása szerint eddig 17 millió euróval vesztegette meg az orosz döntéshozókat), Daimler, Deutsche Bank és a Deutsche Bahn, de 50 másik, az Orosz-Német Kereskedelmi Kamara kötelékeibe tartozó cég is támogatja az ötletet.  

Már korábban is konkrét lépéseket tettek annak érdekében, hogy bizonyos korrupcióellenes mechanizmusokat építsenek az oroszországi üzletvezetés gyakorlatába. Végül arra az ésszerű végkövetkeztetésre jutottak, hogy leghatékonyabban úgy küzdhetnek az elburjánzó korrupció ellen, ha ők maguk kötelezettséget vállalnak, hogy nem élnek a megvesztegetés egyébként bevett módszerével, még ha ily módon esetleg kedvező üzletektől is eshetnek el. Az Orosz-Német Kereskedelmi Kamarához csatlakozott az Amerikai Kereskedelmi Kamara és az Európai Üzleti Egyesület (AEB) is. Erről a Kereskedelmi Minisztériumot és az elnöki adminisztrációt is értesítették.

A külföldi vállalatok igazgatói két a Transparency Interntational és a Világgazdasági Fórum által összeállított dokumentumot is aláírtak az elegáns Swiss Hotel Krasnye Holmy bankett termében, mely stílusosan épp a Kremlre néz. Az egyik egy orosz („Kezdeményezés a vállalatetika elveinek betartására az Orosz Föderáció területén folyó üzletvezetés gyakorlatában”), míg a másik egy nemzetközi megállapodás („A korrupció elleni harc elvei”).

 

Cimkék: korrupció
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat