OROSZVILAG.HU


Szocsi G8 csúcstalálkozóra is készül

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2014-01-05 14:32:41  |  
Cegelnyik Natália

Szocsi G8 csúcstalálkozóra is készül

Idén Oroszország a G8 csoport elnöke

 Szocsi G8 csúcstalálkozóra is készül

2014. június 4-5-én Szocsiban rendezik meg az év egyik legfontosabb nemzetközi politikai eseményét, a G8 csúcstalálkozót. Oroszország 2014. január 1-jétől vette át a csoport elnökségi teendőit egy évre. Az idei év elnökségének mottója: „Kockázatkezelés a fenntartható fejlődés érdekében egy biztonságos világban.

A „Nyolcak csoportja” a világ nyolc legfejlettebb országának informális együttműködési fóruma, amelynek tagja az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Olaszország, Japán, Németország, Franciaország, Kanada és Oroszország, valamint a fórumon részt vesznek az Európai Unió vezetői is. Oroszország, amelyet 1997-ben vettek be a csoportba a denveri csúcstalálkozón, idén másodszor látja el az elnökségi teendőket. Az éves találkozók célja az aktuális nemzetközi problémák megvitatása, és a velük kapcsolatos intézkedések összehangolása.

Vlagyimir Putyin a Kreml hivatalos honlapján megjelent közleményében felsorolta az Oroszország által 2014-ben sürgetőnek tartott problémákat. A kábítószer-kereskedelem, a terrorizmus és a szélsőségesség elleni harcot, valamint a regionális konfliktusok kezelését tartja a legfontosabbnak. A feladatok sorában Putyin megemlítette a természeti és műszaki katasztrófák kockázatának kiküszöbölését szolgáló globális rendszer kialakítását is.

Tekintettel a szoros egymásrautaltságra, egy ország vagy régió problémái elkerülhetetlenül globális szintre kerülnek. Ugyanakkor a válságkezelő eszközök nem működnek hatékonyan. Ebben helyzetben a "Nyolcak csoportjának" célja, hogy az aktuális és jövőben felmerülő kihívásokra összpontosítson, és megosztozzon a jövőért vállalt felelősségen.” Ezt a megközelítést tükrözi az orosz elnökség 2014-es, összefoglaló mottója: „Kockázatkezelés a fenntartható fejlődés érdekében egy biztonságos világban.

Január 1-jétől üzemel a G8 orosz elnökségének hivatalos honlapja is, amelynél a készítők az interaktivitásra, és az információk vizuális átadására helyezték a hangsúlyt, infografikák és illusztrációk segítségével. A weboldalra, a hivatalos lógóra, és a PR-támogatásra több, mint 9,1 millió rubelt (körülbelül 64 millió forint) különített el az orosz kormány.

2014. január 3-án Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Dmitrij Medvegyev kormányfő Szocsiba utazott, hogy meglátogassák az összes fontos helyszínt a szálloda-komplexumban, ahol a csúcstalálkozó résztvevői és a delegációk a jövőben megfordulnak: a tanácsteremtől a szállodai szobákon és étkezőhelyiségen át egészen a teraszig, ahol a hagyományos közös fénykép fog készülni a „Nyolcak csoportjának” tagjairól.

 

(kremlin.ru, Itar-tass.com)

Cimkék: Nyolcak csoportja, Oroszország, G8, Putyin, Szocsi
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat