OROSZVILAG.HU


Választási reform Oroszországban

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2014-02-12 14:20:44  |  
Gyóni Gábor

Választási reform Oroszországban

Visszatérés a vegyes választási rendszerhez

 Választási reform Oroszországban

Az orosz Duma második olvasatban is elfogadta a választási rendszer reformjáról szóló törvényjavaslatot. Eszerint Oroszország visszatér a 2007 előtt is alkalmazott vegyes választási rendszerhez, azaz a törvényhozás alsóházába, a Dumába pártlistán és egyéni körzetekben is be lehet majd jutni.

Az orosz elnök a választási rendszer megreformálására vonatkozó törvénytervezetet még tavaly márciusban nyújtotta be. A törvény elfogadását széleskörű társadalmi és szakmai vita előzte meg.

A viták során végül szigorították az előzetesen túl „liberálisnak” tartott szabályt a pártok részvételéről a föderális választásokon. Eszerint csak az a párt indulhat „automatikusan” a Duma-választásokon, amely már tagja a Dumának vagy legalább egy képviselője van legalább egy regionális törvényhozásban. Ha ez nincs meg, a pártnak legalább 200 000 támogató aláírást kell összeszednie, hogy indulhasson.

Nem indulhatnak a választásokon büntetett előéletű emberek, csak azt követően, hogy büntetésük letelte óta eltelt tíz év.

Így a jövőben, már 2016-ban, 225 képviselő pártlistán, 225 pedig egyéni körzetekben juthat mandátumhoz, a jelenlegi tisztán listás, "elitistább" választási rendszer helyett. Ezzel tehát folytatódik az orosz politikai rendszer Putyin által is meghirdetett liberalizációja

 

 

 

(Rosszijszkaja Gazeta)

 

Cimkék: Választási rendszer, Duma, Oroszország,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat