OROSZVILAG.HU


Sok a szegény Oroszországban

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-05-08 11:08:27  |  
Gyóni Gábor

Sok a szegény Oroszországban

A jövedelmek majd felét élelmiszerre költik

 Sok a szegény Oroszországban

 

A Levada közvéleménykutató intézet felmérése szerint az oroszok fizetésük majdnem felét élelmiszerekre költik, ami kiterjedt szegénységről tanúskodik.

Az április végén folytatott kutatás szerint az oroszok 23 %-a bevétele 2/3-át költi élelmiszerekre, 20 %-uk felét, 10 % pedig olyan szegény, hogy lényegében az összes bevétele elmegy az alapvető szükségletekre.

Minél kevesebbet keresnek az emberek, bevételeik annál nagyobb hányadát költik élelmiszerekre, míg a jól keresőknek lehetőségük van más tárgyak vásárlására, vagy arra, hogy félretegyenek jövedelmükből. Épp ezért a családok élelmiszerkiadásainak felmérése egzakt képet mutat a szegénységről.

Módszertani szempontból ez a fajta felmérés jóval megbízhatóbb, mint a hivatalos statisztikák, nem lehet becsapni, és univerzális jellegű, hiszen megjelenik benne az infláció, az élelmiszerárak, a fizetések nagysága – mondja Pjotr Bizjukov, a Levada elemzője.

Ha egy országban 50 % fölött van azok aránya, akik bevételeik több mint felét élelmiszerre költik, az az ország szegénynek minősíthető. Oroszország nagyon közel van ehhez a határhoz – mondta Bizjukov. A hivatalos statisztikák szerint az orosz társadalom 13,1 %-a (mintegy 18,5 millió ember) él létminimum alatt (azaz bevétele kevesebb mint havi 5153 rubel, ami kb. 35 ezer forintnak felel meg).

A fejlett országokban átlagosan a bevételek 20-25 %-át költik élelmiszerekre, de ez az adat Angliában 11 %, Franciaországban 14 %.

 

(gazeta.ru)

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat