OROSZVILAG.HU


Drágul a gyümölcsök ára

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2015-11-13 15:32:04  |  
Orosz Nikolett

Drágul a gyümölcsök ára

Romlik a rubel árfolyama, csökken a kínálat és a fogyasztói kör

 Drágul a gyümölcsök ára

Az Agrármarketing Intézet jóslata szerint a tengerentúli gyümölcsök ára december végéig 40%-ot növekedhet Oroszországban. Olyan hatalmas árnövekedésre azonban, amire tavaly került sor, nem számíthatunk.

A legtöbb „újévi” gyümölcsöt külföldről exportálják, de igaz ez az olyan gyümölcsökre (körte, alma) is, amiknek betakarítása ősszel valósul meg.

A gyümölcsök ára idén a szokásos menetrend szerint fog növekedni, közölte Jelena Tyurina, a szervezet elnöke. Véleménye szerint, az árnövekedés havonta körülbelül 7%-ot fog kitenni. A vásárlói kör ugyanis csökkent az utóbbi időben, a hirtelen áremelés pedig még az eladás mennyiségét is csökkentené, éppen emiatt nem valószínű, hogy radikális változás fog történni.

A szankciók miatt ebben az évben változtak az egzotikus gyümölcsök beszállítói. A dél-európai beszállítói piac helyét Marokkó, Egyiptom, Törökország, Azerbajdzsán, Örményország és Latin Amerika vette át.

A dollár árfolyama miatt rendszerint nőnek az árak Oroszországban, még az olyan gyümölcsök esetében is megfigyelhető ez a tendencia, mint az alma vagy körte. Tyurina szerint a minőségi áru újévre 50-60%-al, az alacsonyabb kategóriájú 30-40%-al drágulhat.

 

(www.rg.ru)

Cimkék: gyümölcsök, Oroszország
Országok: Azerbajdzsán Örményország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat