OROSZVILAG.HU


Putyin sajtókonferenciája

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2015-12-17 13:44:17  |  
Oroszvilag.hu

Putyin sajtókonferenciája

Gazdasági gondok, Grúzia, Törökország, Ukrajna, Trump, Nyemcov

 Putyin sajtókonferenciája

Vlagyimir Putyin orosz elnök mai sajtókonferenciáján elmondta, megszűnhet Grúzia és Oroszország között a vízumkényszer. Moszkva látja azokat a jelzéseket, melyek Tbilisziből érkeznek, és a kapcsolatok javítását célozzák. Az elmúlt években nőttek a kereskedelmi kapcsolatok, és a grúz export kétharmada Oroszországba irányul.

Ukrajna kapcsán azt mondta, szerinte Miheil Szaakasvili volt grúz elnök kinevezése odesszai kormányzóvá köpést jelent az ukrán nép arcába. Az orosz államfő szerint a jelenlegi Ukrajna "külső irányítás" alatt lévő állam.

Putyin elmondta, szerinte a jövőben is meg fog maradni Ukrajna gáztranzitban játszott szerepe. 

Törökország kapcsán elismerte, nem látja, miként lehet kijönni a mostani helyzetből. A labda a török oldalon pattog Putyin szerint, aki úgy látja, Ankara ellenséges lépést tett Oroszország felé, de Moszkva nem tekinti ellenséges államnak Törökországot. Az orosz elnök nem zárta ki, hogy mégis megvalósulhat a Török Áramlat gázvezeték, ha ezt Törökország és az EU is akarja. 

Putyin a sajtókonferencián az orosz gazdaság helyzetéről szólva megjegyezte, szerinte a válság nehezén már túlhaladt Oroszország, bár az olajár csökkenése miatt további „korrekciókra” lesz szükség az orosz költségvetésben. a megszorítások a tervezett katonai kiadásokat is érinthetik.

Az amerikai elnökválasztásról azt mondta, Donald Trump annak legfőbb esélyese, Trumpot tehetséges embernek nevezte.

Borisz Nyemcov meggyilkolása kapcsán kijelentette, a bűnösöknek el nyerniük büntetésüket, s ez fontosabb, "mint bárkit is takargatni." Szavai szerint az ügyben nem folytatott külön beszélgetést a csecsen vezetéssel.

 

 

(Echo Moszkvi, Nyezaviszimaja Gazeta, lenta.ru, kremlin.ru, Postimees, korrespondent.net) 

Cimkék: Putyin, sajtókonferencia, Oroszország, Grúzia, Trump, Nyemcov. Törökország, Ukrajna
Országok: Ukrajna Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat