OROSZVILAG.HU


Vita II. Katalin körül Kazanyban 

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2016-06-24 11:03:57  |  
Oroszvilag.hu

Vita II. Katalin körül Kazanyban 

A tatár nacionalistáknak nem tetszik az uralkodónő személye

 Vita II. Katalin körül Kazanyban 

A Tatár Társadalmi Központ nevű szervezet levélben kéri Rusztam Minnyihanov tatár elnököt, hogy akadályozza meg II. Katalin orosz cárnő szobrának felállítását Kazanyban. A tatár nacionalisták szerint II. Katalint terheli a felelősség a „nogáj népirtás”, a krími tatárok félszigetről való elűzése, és a Pugacsov-lázadás kegyetlen elfojtása miatt.

A tatár nacionalisták demonstrációt is tartottak Kazanyban az emlékmű miatt, s azt is követelve, hogy „állítsák vissza a tatárok történelmét Tatarsztanban.” Szerintük Kazanyban külsejében, építészetében is a tatár múltat kell hangsúlyozni. Ezért javasolják az utcanevek, a metróállomások, közterek átnevezését tatár történelmi hősökről.

II. Katalin szobrának felállítását a kazanyi polgármesteri hivatal kezdeményezte, mondván, az uralkodónő toleráns politikát folytatott a muszlimok irányába. Az elképzelést ellenzi a tatár mufti és a nacionalisták.

2005-ben egyébként már sikeresen akadályozták meg a tatárok, hogy szobrot emeljenek Kazanyban I. Péternek. Akkor I. Péter helyett végül Lev Gumiljov kapott emlékművet a tatár fővárosban.

 

 

 

(ng.ru) 

Cimkék: Tatár nacionalisták, Kazany, II. Katalin,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat