OROSZVILAG.HU


Átrendeződés az orosz elitben?

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2016-11-07 14:55:55  |  
Oroszvilag.hu

Átrendeződés az orosz elitben?

Egy tanulmány szerint a "liberálisok" kerülhetnek előtérbe

Átrendeződés az orosz elitben?

A Mincsenko Consulting orosz politikai elemző csoport az orosz legfelsőbb elittel foglalkozó, Politbüró 2.0 nevű kutatása szerint a közelmúltban jelentős átrendeződés következett be Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetében, ahol is előtérbe kerültek a „liberális” gondolkodású figurák.

A „liberális” reformkurzus első jelei már most láthatók a tanulmány szerint: a korrupcióellenes kampány erősödése, a rendvédelmi erők átszervezése. Az elemzők szerint Putyin első elnöki ciklusa a mintaadó, amikor is sikeres liberális gazdasági reformok zajlottak, és a Nyugattal való kapcsolatok is normálisak voltak.

Az elemzők szerint a Putyin körüli elit átrendeződésének jele Szergej Ivanov, az elnöki hivatal volt vezetőjének elmozdítása és Gennagyij Tyimcsenko üzletember háttérbe szorulása.  Biztosak a pozíciói Dmitrij Medvegyev volt elnöknek, miniszterelnöknek. Továbbra is Putyin bizalmasa Arkagyij Rotenberg üzletember, Szergej Sojgu védelmi miniszter, Vjacseszlav Vologyin, a Duma elnöke. Alekszej Kudrin afféle „árnyékminiszterelnökként” tevékenykedhet. Szergej Kirijenko lesz a belpolitika kurátora. Esélye van az elnöki adminisztráció új vezetőjének, Anton Vajnónak is arra, hogy bekerüljön az ún. Politbüró 2.0-ba.

A kutatásvezető Jevgenyij Mincsenko szerint az elmúlt évben a legfelső elit konfliktusai meg-megjelentek a médiában is, amire már rég volt példa. Szerinte azonban nem liberális, hanem jobbközép irányvonal várható a jövőben.

Vannak olyan politológusok, akik szerint komolytalan a Politbüró 2.0 elemzés. Nyikolaj Petrov szerint Oroszországban ma félig hadiállapot van. Ebben a helyzetben a legfelső parancsnok helyzete a legfontosabb, az elit szerepe megváltozik. Liberális reformokra semmi nem utal.

 

 

(Vedomosztyi)

 

Cimkék: Putyin, Politbüró 2.0, elit, liberálisok
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat