OROSZVILAG.HU


Ki felelős a korrupcióért?

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2017-04-04 18:26:38  |  
Tóth Mirandolina

Ki felelős a korrupcióért?

A legtöbbek szerint legyőzhető a jelenség

Ki felelős a korrupcióért?

 

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus március végén nagyjából száz orosz városba szervezett korrupcióellenes tüntetést, amik keretében több ezren vonultak az utcákra. Ez a demonstráció lett a 2011-es és 12-es, választási csalások elleni tömegtüntetések óta a legnagyobb ellenzéki megmozdulás Oroszországban.

A tüntetések kiváltó oka az a jelentés volt, amelyet a Navalnij vezette Korrupció-ellenes Alapítvány készített a Putyin-rendszer második emberének tartott Dimitrij Medvegyev miniszterelnökről. A jelentés szerint a politikus titokban hatalmas magánvagyont gyűjtött, kenőpénzeket fogadott el, luxusingatlanai, borászatai, jachtjai vannak. A tiltások ellenére sok helyen megtartották a demonstrációkat, a távol-keleti Vlagyivosztoktól Moszkváig szinte minden nagyobb városban voltak tüntetések, egyes helyszíneken csak néhány száz, néhol több ezer résztvevővel.

A Levada-Center legfrissebb felmérésében az oroszok kétharmada, úgy véli, hogy egyedül Vlagyimir Putyin felelős a köztisztviselők korrupciójáért. Szinte mindenki, 89% gondolja úgy, hogy teljesen elfogadhatatlan a kormányzati korrupció. 79%-uk szerint az állami hatóságok teljesen fertőzöttek, csak 6% nyilatkozott úgy, hogy Putyint nem terheli a felelősség. Bizakodók abban a tekintetben, hogy ez teljesen kiirtható, mert 74% ezt válaszolta. Mindössze 21% szerint nem lehet tenni semmit sem a lopások és megvesztegetések ellen. A válaszadók 43%-a szerint a 2000-es évek eleje óta nem változott semmi ebben az ügyben.

 

Forrás:

http://www.svoboda.org/a/28396580.html

http://www.bbc.com/news/world-europe-39398305

http://www.kommersant.ru/doc/3254881

 

 

Cimkék: Navalnij, korrupció
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat