OROSZVILAG.HU


Navalnij politikai programja

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2017-07-15 15:00:04  |  
Oroszvilag.hu

Navalnij politikai programja

Alkotmányváltoztatás és repressziók

Navalnij politikai programja

 

Alekszej Navalnij, aki szándéka szerint indulni szeretne a 2018-as oroszországi elnökválasztásokon, július 14-én az Echo Moszkvi rádió vendége volt. Az interjúban kifejtette politikai programját. Eszerint célja, hogy a szegénység ellen harcoljon, hogy megszűnjön az orosz gazdaság nyersanyagexport jellege, az orosz politikai rendszer demokratizálódjon.

Ha őt választanák meg elnöknek, első lépésként szabadon engedné „a politikai foglyokat”, elszámoltatná vagyonukról a köztisztségviselőket, és igazságszolgáltatási reformot indítana.

Navalnij most bírálta a Borisz Jelcinhez köthető 1993-as orosz alkotmányt, melyet akkor, diákként ő is támogatott. Megválasztása esetén feloszlatja a Dumát, és új „becsületes” választásokat ír ki, mert ez a törvényhozás szerinte senkit nem képvisel. Visszaállítaná a teljesen közvetlen kormányzóválasztásokat.

Ami a legfontosabb, megváltoztatná az 1993-as alkotmányt. „Ez az alkotmány rossz.” Ez az alkotmány tette lehetővé a hatalom kisajátítását. Olyan új alkotmány kell, mely pontosan behatárolja az elnöki ciklust, maximálisan kétszer négy évben, kiskapuk nélkül; garantálja a kormányzók és polgármesterek választhatóságát; a valóban független igazságszolgáltatást.

Navalnij repressziókat és büntetőügyeket helyezett kilátásba a jelenlegi orosz állami média ismert vezéralakjai, Szolovjov, Kiszeljov ellen. Navalnij eléggé fenyegető hangnemben nyilatkozott a műsor során: „Azt gondolom, ha Putyin beleegyezik egy békés hatalmi átmenetbe, és nem élezi a helyzetet, akkor konkrétan neki és a családjának felmentést lehet adni, de ez Medvegyevre nem vonatkozik.” Navalnij szerint Medvegyevnek a vádlottak padján és a börtönben a helye – fenyegetett leszámolással. „Putyin ennek a hatalomnak az egyik alapja. Személyesen tőle függ sok minden. Ő személyesen Jelcintől kapta ezt a hatalmat, utódjává vált és kisajátította a hatalmat. Ezt tette. Medvegyev az egy senki.”

Szerinte Putyin hozta létre a korrupciós hálót, ő tette Oroszországot függő helyzetű nyersanyagbeszállítóvá, miatta gyenge a gazdaság.

Navalnij szerint őt és családját megfigyelik, követik. Stábjaira, mint ez történt Novoszibirszkben és Kemerovóban is, lecsap a rendőrség.

 

 

(Echo Moszkvi)

 

Cimkék: Navalnij, 1993, alkotmány, Jelcin, Putyin, Oroszország, Echo Moszkvi, politikai program
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat