OROSZVILAG.HU


Hardikov előzetesben

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-05-24 23:05:59  |  
Kecskeméti Gábor

Hardikov előzetesben

Moszkva egykori prefektusát külföldön tartóztatták le

Hardikov előzetesben

Jurij Anatoljevics Hardikovot, Moszkva északi kormányzati körzetének egykori prefektusát hűtlen kezelés gyanújával letartóztatták külföldön, mivel az ügyészség szerint 2005-ben Oroszország leggazdagabb asszonyától 1 milliárd rubelt csalt ki.

Az orosz belügyminisztérium arról nem kívánta tájékoztatni a sajtót, hogy pontosan melyik országban történt a letartóztatást. A Kommerszant szerint Hardikov az elmúlt hónapokban Németországban gyógykezeltette magát, így feltételezhetően ott tartóztatták le. Kiadatásáról még tárgyalnak az orosz hatóságok.

Rosszul végzett munka miatt bocsátották el

Egy moszkvai bíróság tavaly novemberben adott ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot, mivel azzal gyanúsították, hogy az Inteco orosz konszernnek 1 milliárd rubel (körülbelül 26.3 millió euró) kárt okozott.

Az ügy pikantériája, hogy az Inteco Jelena Baturina tulajdonában van, aki történetesen a moszkvai főpolgármester, Jurij Luzskov felesége, nem mellékesen pedig Oroszország leggazdagabb asszonya. Az ügyészség szerint a csalásnak még 2005-ben kellett megtörténnie, mielőtt Khardikovot Moszkva északi kormányzati körzetében prefektusként alkalmazni kezdték.

Hardikov 2007 júliusától 2009 februárjáig irányította a körzetet, amikor is Luzskov utasítására elbocsátották állásából. A hivatalos indoklás szerint a csúcshivatalnok „rendszeresen követett el hibákat munkája során és sokszor tévesen döntött”. Helyét Oleg Mitvol örökölte, aki addig az orosz környezetvédelmi hatóságot irányította.

Egy milliárdot saját zsebbe

Hardikov 2005-ben a Kubanenergo főigazgatójaként dolgozott, mely a RAO EES villamosenergia óriás leányvállalata Kransznodar területén. Baturina asszony ekkoriban egy telek iránt kezdett érdeklődni Szocsiban, ahol 250 millió dollárt kívánt egy elit lakóparkba invesztálni. Hardikov közvetítőként lépett fel az Inteco és a telek tulajdonosa között, és 1 milliárd rubelért értékesítette a 7.5 hektár nagyságú telket Luzskov feleségének, mely összeget feltehetőleg megtartotta magának.

 

Hardikov letartóztatásáról jelenleg sem az orosz főügyészség, sem az érintettek képviselői nem adtak ki hivatalos állásfoglalást.

 

(sb/rufo/St.Petersburg)

 

 


 

 

Cimkék: luzskov, hardikov, moszkva, inteco, szocsi
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat