OROSZVILAG.HU


Detektoros kapuk az orosz metróállomásokon

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-05-25 10:25:35  |  
Kecskeméti Gábor

Detektoros kapuk az orosz metróállomásokon

A tervek szerint az állomásokat ilyen kapukkal teszik biztonságossá

Detektoros kapuk az orosz metróállomásokon

 

Az orosz nagyvárosokban található metróvonalakat a jövőben a robbanóanyagokat kiszűrő detektoros kapukkal fogják felszerelni. Szergej Sojgu orosz katasztrófavédelmi miniszter szerint ugyanakkor még sokat kell ezeken a kapukon fejleszteni. A moszkvai metró ellen elkövetett merényletekre adható válaszként kezdtek el a kérdéssel foglalkozni, de ezekkel a szerkezetekkel az a fő probléma, hogy a legtöbb anyagra – például fémekre – rendkívül érzékenyen reagálnak, emiatt a fejlesztőknek tökéletesíteniük kell ezeket, mielőtt élesben kerülnének bevetésre.

 

Sojgu úgynevezett „biztonsági terminálok”-ról is említést tett, melyeket szintén metróállomásokon vagy egyéb tömegközlekedési helyszíneken állítanának fel. Ezeken megtalálható lenne segélyhívó készülék, képtelefon kapcsolat az illetékes hatóságokkal, továbbá a mérgező gázokat és sugárzó anyagot kiszűrő detektor is. A mérések adatait tárolnák és a későbbiekben alkalmasak lennének biztonságtechnikai szempontú elemzésre. Az elvárt biztonsági rendszernek nyilvántartásba kellene vennie a pályaudvarokon és repülőtereken ki- és belépő utasokat, továbbá minden egyes jegyvásárlást, az utasok regisztrációját, még az autóbuszok esetében is. Ez azonban komoly jogi kérdéseket vet fel és az állam túlzott hatalmát vetíti előre. Erre Sojgu a következőképpen reagált: „Terveink szerint a rendszert az egész országban bevezetjük. Néhány szabadságjogunkról sajnos le kell mondanunk, ha áldozni szeretnénk saját biztonságunkért.” – nyilatkozta az orosz katasztrófavédelem évek óta hivatalban lévő első embere.

 

Ezen biztonsági technológiák robbanásszerű fejlődése Sojgu szerint a mobil távközlési rendszerek fejlődéséhez lesz majd mérhető: hasonló utat fog bejárni, mint a kezdeti személyhívóktól és mobiltelefonoktól a mai többfunkciós és internet hozzáférést is biztosító készülékekig.

 

(www.russland-news.de)

 

Cimkék: sojgu, mertó, katasztrófavédelem,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat