OROSZVILAG.HU


Putyin sajtókonferenciája 2018

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2018-12-29 18:30:22  |  
Gyóni Gábor

Putyin sajtókonferenciája 2018

Nyomott hangulat, kritikus megjegyzések, enervált elnök

Putyin sajtókonferenciája 2018


2018. december 20-án került sor Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök szokásos év végi sajtókonferenciájára. Az esemény kis híján négy órán át tartott. Putyin a gazdasági sikerek ismertetésével kezdte a rendezvényt (a GDP 1,7 %-kal gyarapodott 2018-ban, nő az ipari termelés, elfogadható az infláció, kis mértékben nőttek a reáljövedelmek, a munkanélküliség alacsony stb.). Az elején prezentált hangulatnövelő jó adatok ellenére az egész rendezvény atmoszférája nyomottnak tűnt. Az elnök hozzászólásait négy óra alatt csak kétszer tapsolta meg a több száz újságíróból álló közönség.

A sajtókonferencia során jócskán elhangoztak kritikus kérdések, hozzászólások is. Pavel Zarubin, az állami Rosszija tévécsatorna újságírója szerint például az orosz gazdaság egy helyben topog, a minimális GDP-növekedés egyáltalán nem nevezhető áttörésnek, az orosz gazdaság olajfüggő. Az enerváltnak tűnő, paneleket ismételgető Putyint ezt a 2008-as válsággal magyarázta.

Az azovi incidens kapcsán Putyin azt mondta, hogy ez a jelenlegi ukrán hatalom provokációja, abból a célból, hogy Porosenko alacsony népszerűségét megemeljék a választások előtt.

Egy ukrán újságíró azt kérdezte Putyintól, „mennyi pénzt költ a Donbassz megszállására”. Az orosz elnök arca kissé bevörösödött az ukrán újságíró kérdésétől, s megjegyezte, hogy nem Oroszország, hanem Ukrajna helyezte blokád alá a Donbasszt. Oroszország humanitárius segélyekkel és „más módon” támogatja a kelet-ukrajnai területeket, és továbbra is ezt fogja tenni, mivel attól tart, hogy a nacionalista erőszak áldozataivá válnak az ott élő emberek.

Ezek a kérdések/párbeszédek a közönség hallgatása mellett hangoztak el, az első taps csak akkor csattant fel, amikor Putyin konkrét segítséget ígért egy, hátrányos helyzetű gyermekek számára kialakítandó sportpálya ügyében. Másodszor akkor kapott tapsot, amikor arról beszélt, hogy rendes ember módjára egyszer ő is megnősül.

Az amerikai-kínai kapcsolatokat nem kívánta kommentálni. A Butyina-ügy kapcsán azt mondta, hogy az amerikai börtönbe zárt nőt az orosz állam semmilyen feladattal nem bízta meg. A Szkripal-ügy szerinte csak ürügy az Oroszország elleni ruszofób támadásra. Az ukrán vezetés szintén egy ruszofób missziót teljesít, amiért MINDENT elnéznek neki.

A szankciók kapcsán azt mondta, ennek van jó oldala is, mert „segített bekapcsolni az agyakat”, és az orosz ipari termelés jelentősen nőtt.

Putyin a beszélgetés során végig fáradtnak tűnt, mint aki unja az egészet, de érdekes módon lázba jött a hulladékfeldolgozásra vonatkozó kérdéstől (miszerint Oroszországban is meg kell honosítani a korszerű hulladékfeldolgozási módszereket).

Egy szentpétervári újságíró szerint Putyin utasításait nem hajtják végre helyben (amire erősen fintorgott az orosz elnök), és azt hiányolta, hogy Oroszországnak nincs semmilyen jövőképe (a kérdés tapsot kapott). Egy hozzászóló a Gazprom körüli állítólagos korrupciós ügyeket vetette fel. Volt, aki a földügyekben észlelhető visszásságokat hozta elő és a társadalom jelentős része által ellenzett nyugdíjreform visszavonását kérte (ez a felvetés is tapsot kapott). Putyin a nyugdíjreformot demográfiai szükségszerűséggel indokolta.

Az ukrajnai egyházszakadás kapcsán Putyin azt mondta, a szovjet korszak óta nem volt példa arra, hogy az állam így beavatkozzon az egyház ügyeibe. Szerinte sokatmondó, hogy az önálló ukrán egyház megalakulása az amerikaiakkal konzultálva történt. A brit-orosz viszonyról szólva megjegyezte, hogy a politikai kapcsolatok mélyponton vannak, miközben a legtöbb külföldi befektetés Oroszországba Nagy-Britanniából érkezett 2018-ban.

Putyin egyik legfurcsább válasza a Novaja Gazeta ellenzéki orosz lap újságírójának kérdésére érkezett. Az újságíró a VCSK Vagner orosz privát fegyveres szervezet tevékenységéről érdeklődött, ennek harcosai ugyanis jelen vannak Afrikában, Szíriában, Kelet-Ukrajnában. Az elnök szerint nincs semmi gond a tevékenységükkel, amíg betartják az orosz törvényeket.

Alekszandr Gamov veterán orosz újságíró (Komszomolszkaja Pravda) azt mondta, a szép adatok mögött nem tárul fel, milyen nehezen élnek sokan. Igaz, ő a klasszikus orosz sztereotípia szerint az elnököt akadályozó csinovnyikokat tette felelőssé. Putyin önkritikusan megjegyezte, hogy ha nem úgy mennek a dolgok, akkor mindenki hibás.

 

 

 

(Kremlin.ru)

Cimkék: GDP, Putyin, Oroszország, 2018, sajtókonferencia,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat