OROSZVILAG.HU


Modernizáció, közvetlen demokrácia

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-05-29 07:37:55  |  
Gyóni Gábor, Kecskeméti Gábor

Modernizáció, közvetlen demokrácia

Medvegyev intelmei az Egységes Oroszországhoz

 Modernizáció, közvetlen demokrácia

 

Dmitrij Medvegyev orosz elnök a hatalmi párt, az Egységes Oroszország vezetőivel történt pénteki találkozó során Oroszország modernizációjának elkerülhetetlenségére hívta fel a figyelmet: ha nem sikerül a modernizáció, szétesik az ország – figyelmeztetett az államfő.

Az orosz elnök szerint a modernizáció gátja a magas olajár, a nyersanyagok eladására épülő egyoldalú gazdaságpolitika: „Ha közvetlenül szeretnék a problémára rámutatni, azt kell mondanom, hogy a 140 dollár hordónkénti olajár katasztrófa számunkra.”

 

Ugyanakkor elismerte: Oroszország számára természetesen optimális, ha „jó áron lehet értékesíteni az energiahordozót”, tehát a túl alacsony árak sem használnak az orosz olajiparnak és az orosz államnak. De ha az olajár hordónkénti 90 dollár környékén van, akkor is sokan hajlamosak ölbe tett kézzel várni és nem gondolnak a modernizációs programokra. „De milyen modernizációról beszélünk és kinek hogyan kell ezt kihasználnia? Az olajiparból befolyó összeg önmagában elég volna, hogy szociális programokat finanszírozzunk belőle.” – mondta az elnök. Tömören fogalmazva: a drága olaj lustaságra csábítja Oroszországot, mivel így az nincs rákényszerítve a modernizációra, ami visszaveti innovációs teljesítményét.

 

Medvegyev további felhívásokat és intelmeket fogalmazott meg a hatalmi párt képviselőinek, melyek közül az egyik legfontosabb a decentralizációra vonatkozik: mint mondta, fontosnak tarja a párton belüli decentralizációt, a helyi ügyeket ugyanis nem Moszkvából kell intézni, a régiókban is kellenek „gondolkodó emberek”, akik képesek elősegíteni a modernizációt.

A modernizáció megvalósítása során fontos, hogy ne verjék szét a szociális szférát: „Nem tehetünk úgy, mint az előttünk lévő nemzedékek, mondjuk úgy, az Önök pártbeli jogelődjei. Tudják, kikre gondolok.”

Medvegyev figyelmeztetett, az Egységes Oroszország hatalmi pozíciója nem adottság, s ha nem tud megfelelni a kor kihívásainak, „legyenek bármilyen népszerűek is a vezetői, nem tartja meg a hatalmat.”

Az orosz elnök felhívta a figyelmet arra, a képviseleti demokráciát közvetlen demokrácia váltja fel az internetnek köszönhetően. „A képviseleti demokrácia a legjobb, de mára elavult forma.” Az internet viszont lehetővé teszi nemcsak a vélemények kifejtését blogokon és más fórumokon, de konkrétan a közvetlen demokrácia megvalósulását is – jelentette ki Dmitrij Medvegyev.

 

(Kommerszant)

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat