OROSZVILAG.HU


Meg se kottyan az orosz vezetőknek a válság

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-05-31 08:29:13  |  
Gyóni Gábor

Meg se kottyan az orosz vezetőknek a válság

Édes élet

 Meg se kottyan az orosz vezetőknek a válság

 

Míg Nyugat-Európában sorban hozzák a megszorító intézkedéseket, s a politikusok, valamint egyéb vezetők igyekeznek szerénységet tanúsítani, az orosz elitnek, éppen ellenkezőleg, úgy tűnik, meg sem kottyan a krízis – írja a spanyol El Pais. Erről árulkodnak a 2009-es, az orosz vezetők jövedelmeire és javaira vonatkozó adatok.

A mutatók szerint Medvegyev és Putyin bevételei igencsak szerénynek tűnnek más – alacsonyabb rangú - hivatalnokokkal összehasonlítva. Medvegyev 2009-ben 3,33 millió rubelt keresett (87 ezer euro), Putyin pedig 3,88 millió rubelt. Ehhez képes például Jurij Turtnyev miniszter bankszámlája 155 millió rubellel (több mint 4 millió euro) gyarapodott 2009-ben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 3,9 millió rubelt keresett (valamint egy 210 és egy 247 négyzetméteres moszkvai lakás birtokosa), a nála alacsonyabb beosztásban lévő Szergej Prihogyko külügyi tanácsadó viszont 6,5 millió rubelt vihetett haza 2009-ben (ráadásul neki egy 1580 négyzetméteres háza, valamint egy 227 és egy 150 négyzetméteres lakása is van).

Feltűnő, hogy igen jól keresnek az orosz vezetők feleségei. Míg Igor Suvalov miniszterelnökhelyettes 6,5 millió rubelt keresett tavaly, felesége 641 millió rubelt tett le a család asztalára. A miniszter felesége egyébként szenvedélyes autó és ingatlangyűjtő, garázsaiban Jaguárok, Mercedesek, ZIL-ek találhatók, és ingatlanokat bérel Ausztriában, Nagy-Britanniában. Hasonló a pénzügyi felállás Jurij Luzskov moszkvai polgármester és felesége, Jelena Baturina viszonyában.

Egy átlagos Duma képviselő éves jövedelme 2 millió rubel körül van. Az egyik leggazdagabb honatya az Egységes Oroszország képviselője, Grigorij Ankejev, akinek három háza, tíz lakása, 18 földbirtoka, három jachtja és egy 28 millió dollárt érő magánrepülőgépe is van.

Oroszországban az átlagos kereset havi 20 383 rubel (1 rubel = 7 forint).

 

 

(inosmi.ru)

 

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat