OROSZVILAG.HU


JeR kongresszus az Észak-Kaukázusban

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-07-07 09:31:56  |  
Gyóni Gábor

JeR kongresszus az Észak-Kaukázusban

Putyin a külső erőket tette felelőssé a régió problémái miatt

 JeR kongresszus az Észak-Kaukázusban

 

Az Egységes Oroszország (JeR) hatalmi párt az Észak-Kaukázusban fekvő Nalcsikban és Kiszlovodszkban tartott kongresszust Vlagyimir Putyin miniszterelnök részvételével.

Nalcsikban (2005 őszén Kabargyino-Balkária fővárosában súlyos terrorista támadás történt) példátlan biztonsági intézkedések előzték meg a kongresszust. Fegyveres járőrök lepték el a várost, a delegáció útját kordonokkal és trolibuszokkal zárták el. Hasonlóan szigorú rendszabályok léptek életbe Kiszlovodszkban is.

A kongresszus fő témája, mint az a helyszínből is következik, az Orosz Föderáció leginstabilabb régiója, a Kaukázus volt. Az orosz miniszterelnök Kiszlovodszkban tartott beszédében elmondta, a ’90-es években „Az egész ország nehéz periódust élt át, ám a Kaukázusban nyílt agressziót valósítottak meg Oroszország népei ellen, agressziót, amely mögött a nemzetközi terrorizmus állt, azok, akik meg akarták semmisíteni az amúgy is legyengült országot.” – ily módon külső erőkre hárítva a felelősséget a ’90-es évek kaukázusi problémáiért.

Putyin, bár beismerte, hogy a Kaukázusban még élő probléma a terrorizmus, de véleménye szerint ennek gyökerei inkább kriminálisak, a politikai jelszavak csak másodlagosak ehhez képest.

Az orosz kormányfő szerint a Kaukázusban mai napig külső erők befolyásszerzési törekvései észlelhetők, de kemény választ kapnak mindazok, akik kétségbe vonják Oroszország területi épségét. Putyin szerint a régió legkomolyabb problémája a munkanélküliség, különösen Csecsenföldön és Ingusétiában (ahol 30 ill. 50 %-os a munkanélküliség), ezért a cél, hogy 2020-ig 400 ezer új munkahelyet teremtsenek ebben a két köztársaságban.

A kiszlovodszki kongresszus részeként előadása után Putyin két órás beszélgetést folytatott hallgatóságával.

 

(government.ru, gazeta.ru)

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat