OROSZVILAG.HU


Elherdált rubelek?

Címlap » Hírek » Oroszország hírei
  |  2010-07-11 14:37:58  |  
Kecskeméti Gábor

Elherdált rubelek?

Egyes elemzők szerint nem is sikerült olyan jól az orosz válságkezelés

2009 folyamán az orosz szövetségi költségvetésből 1.200 milliárd rubelt költöttek válságcsökkentésre, de egyes közgazdászok feltételezése szerint az összeg harmada – legkevesebb 450 milliárd rubel – felesleges kiadás volt. A 7.9 %-os gazdasági visszaesésnek csupán negyedét okozta az általános csökkenés, a maradék három harmadot az elmaradó befektetéseknek tudhatjuk be. Egy tanulmány szerint a külső támogatás nem lehet hatékony, mert az ipar a termelést a kormányzati intézkedésektől függetlenül jelentősen visszafogta.

Elherdált rubelek?

De a válság megfékezésére kibocsátott állami kiadások azt mutatják, hogy az ipari szektort nem sikerült konszolidálni. 92 milliárd rubelt – a krízis ellenes csomag 8 %-át – csak a központi kereslet ösztönzésre költötték el, s ennek nagy részét az Orosz Vasutak és az orosz kormányzat gépkocsi parkjának modernizációja tette ki.

A kiadások döntő többsége pedig több, mint bizonytalan célokra folyt el: összesen 360 milliárd rubel segélyhez jutott a Vnyesekonombank, a VTB, a Rosszelhozbank, a Roszagroleasing és a Szállítmányozást Támogató Állami Vállalat. A bankrendszer is komoly segélyt kapott a Központi Bankon keresztül, mely segítség szintén óriási összeget, az orosz GDP (bruttó hazai össztermék) 7.6%-át emésztette fel, s mindezt úgy, hogy a Központi Bank képtelen volt hitelezés útján ösztönözni a gazdaságot. A magánszemélyeknek nyújtott hitelek 11%-al csökkentek, számos céget pedig maga alá temettek a lejárt hitelek.

A központi költségvetési támogatások szükségessége megkérdőjelezhető. De közvetlenül a reálgazdaságba injektált 248 milliárd rubel anyagi szubvenció, a kamatok csökkentésére és magánszemélyek támogatására az elemzők többsége szerint logikus lépés volt.

Andrej Klepacs gazdaságfeljesztési miniszterhelyettes szerint az autóiparban történt állami felvásárlások az egyik leghatékonyabb intézkedések közé tartoznak, hiszen az ilyen jellegű állami beavatkozások nélkül még súlyosabb volna a recesszió a haszongépjármű gyártók között. A bankoknak nyújtott állami támogatás segített túlélni a nehéz gazdasági helyzetet, de továbbra sem oldotta meg teljesen a hitelezés kérdését. Ez nem lehet az oka annak, hogy a helyzetmegállapítás alapvetően rossz volt. Nagyon sok vállalat instabil helyzete nem tette lehetővé a hitelek visszafizetését, jelentette ki Klepacs miniszterhelyettes, majd hozzátette: senki nem volt képes megoldani ezt a problémát, kivéve Kínát.

„Annak érdekében, hogy a kiadások hatékonyságát megértsük, fel kell mérnünk, mi lett volna a helyzet a beavatkozás nélkül.” – nyilatkozta Kszenija Judajeva, a Szberbank vezető közgazdásza. A hitelek kihelyezése híján volt az alapvető körültekintésnek, azonban az állami befektetések segítettek a vállalatoknak, tette hozzá Judajeva.

(www.themoscowtimes.com)

 

Cimkék: válság, rubel, minisztérium, oroszország,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat