OROSZVILAG.HU


Bulgária a Déli Áramlatban 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-11-13 19:41:18  |  
Gyóni Gábor

Bulgária a Déli Áramlatban 

Előrelépés a tervezett vezeték ügyében 

 Bulgária a Déli Áramlatban 

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök szófiai látogatásával egy időben megállapodás született a Gazprom és a VEN bolgár energetikai vállalat között egy közös bolgár-orosz vállalat megalapításáról, amely a tervezett Déli Áramlat gázvezeték bulgáriai szakaszát kezeli majd.

Ezzel véglegessé vált, hogy Bulgária csatlakozik a Déli Áramlathoz, bár a 2009 nyarán hatalomra került szófiai kabinet az Oroszországgal közös energetikai projektek – így a Déli Áramlat - felfüggesztését is kilátásba helyezte.

A politikai nézeteltéréseken kívül Bulgáriának a következő kifogásai voltak: a Gazprom nemcsak a csővezetéket szerette volna, de azt is, hogy az alatta lévő föld menjen át orosz tulajdonba. Másodszor, a bolgárok kontrollt akartak a szállítandó gázmennyiség felett. Harmadrészt, a Gazprom a meglévő gázvezetékeket akarta felhasználni, a bolgárok viszont új vezeték építését tartották volna szükségszerűnek.

A Gazprom ezt követően demonstratív tárgyalásokat kezdett Romániával a Déli Áramlatba való belépésről, ami engedékenyebbé tette Bulgáriát is. Áttörést Viktor Zubkov miniszterelnökhelyettes nyári, szófiai tárgyalásain sikerült elérni, úgy, hogy mindkét fél elképzelései érvényesülhettek (a csővezeték alatti föld például nem megy át orosz tulajdonba).

 

(Kommerszant)

Cimkék: Déli Áramlat, Bulgária,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat