OROSZVILAG.HU


Örmény-török tárgyalások Kijevben 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-02-26 14:10:55  |  
Mezei Bálint

Örmény-török tárgyalások Kijevben 

Egyre távolabbinak tűnik a karabahi kérdés török bevonással történő rendezése 

Örmény-török tárgyalások Kijevben 

 

Szerzs Szarkisjan örmény elnök február 25-én, csütörtökön Kijevben találkozott Törökország külügyminiszterével, Ahmet Davutogluval. A hivatalos keretek között zajlott megbeszélés legfőbb témája a két ország viszonyának folyamatban lévő normalizálása volt. A riporterek kérdéseire válaszolva Davutoglu kiemelte, hogy a négyszemközti tárgyalás lehetőséget adott az enyhülési folyamatról és a dél-kaukázusi fejleményekről alkotott véleménye kifejtésére. „Áttekintettük az örmény-török közeledési kísérleteket, közös dolgainkat. Kapcsolatainkat azok teljességében vizsgáltuk, így szót ejtettünk aggodalmainkról és a minket hátráltató nehézségekről is.” Az ankarai külügyek vezetője hozzátette: „(…) beszéltünk Azerbajdzsán és Örményország viszonyáról is, nem feledkezve meg a kérdésben illetékes (az EBESZ által 1992-ben életre hívott) Minszk Csoport szerepéről sem. Alkalmam nyílt arra is, hogy Szarkisjan elnök úrral ismertessem a térségről kialakult véleményemet is.”

A találkozás végső soron a Törökországra nehezedő nemzetközi nyomás hatására jött létre, mivel Ankara, bár a múlt év októberében már aláírta a két ország közti megállapodást, mégsem ratifikálta azt. A török fél arra hivatkozva tartotta hosszú ideig vissza a dokumentumot, nem tárva azt parlamentje elé, hogy előbb Örményországnak kell rendeznie Azerbajdzsánnal Hegyi-Karabah kérdését.

Szarkisjan elnök a múlt héten benyújtotta az örmény törvényhozásnak a hivatkozott keret-megállapodást, de külön kiemelte, hogy azt Jereván nem fogja Ankara előtt becikkelyezni. Az örmény parlament eközben szükséges kiegészítésekre hivatkozva módosító indítványt terjesztett be, lehetővé tévé ezzel Szarkisjan számára a már aláírt nemzetközi megállapodás visszavonását és jóváhagyásának felfüggesztését. Az indítványt 70-6 arányban szavazta meg a jereváni törvényhozás. A döntés tovább növelte az Örményországban egyre erősebb csalódottságot a karabahi konfliktus török befolyással történő esetleges rendezésében.

 

Forrás: Asbarez.com 

 

Cimkék: Hegyi-Karabah, Sarkisian, Örményország, Minszk csoport
Országok: Örményország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat