OROSZVILAG.HU


Freedom House: Oroszország nem szabad

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-01-14 12:11:43  |  
Gyóni Gábor

Freedom House: Oroszország nem szabad

Csak a balti államok szabadok a szervezet szerint 

 Freedom House: Oroszország nem szabad

 

A Freedom House jogvédőszervezet ismét elkészítette felmérését a világ országainak szabadsághelyzetéről. Az országokat hagyományosan három csoportba, „szabad”, „részben szabad” és „nem szabad” kategóriába sorolták.

A posztszovjet térségben belül a szabad országok között csak a balti államok (Észtország, Lettország, Litvánia) találhatók a Freedom House szerint.

A részben szabad országok közé került az európai Moldova, Ukrajna, a kaukázusi Örményország és Grúzia, valamint a közép-ázsiai államok közül egyetlenként Kirgizisztán (amely ilyetén módon továbbra is a régió legszabadabb országának minősül). Ukrajnát korábban, a „narancsos”, nacionalista, nyugatbarát politikai kurzus idején a szabad országok között rangsorolták, azonban az oroszbarát fordulatot követően ismét visszasorolták a nem szabad államok közé. A Freedom House indoklása szerint Ukrajnában nyomás nehezedik a médiára; a titkosszolgálatok megjelentek az egyetemeken, távol tartandó a diákokat az ellenzéki megmozdulásoktól; eljárásokat indítottak ellenzékiek ellen; s a bírói hatalom is az elnök befolyása alá kerül.

A posztszovjet térség legtöbb állama ez alkalommal is a „nem szabad” kategóriába esett. Ide tartozik a kaukázusi Azerbajdzsán, az európai Belarusz, valamint a közép-ázsiai köztársaságok többsége: Kazahsztán, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán. Oroszországot immár hagyományosan nem szabadnak tekinti a Freedom House, olyan országok társaságában, mint Irán, Afganisztán, Észak-Korea, Zimbabwe. A Freedom House szerint Oroszországban az elmúlt évben romlott a szabadság helyzete, melynek jelei az újságírók elleni támadások, az ellenzéki demonstrációk szétverése, a kaukázusi és közép-ázsiai bevándorlók elleni rasszista erőszak elszabadulása, a Mihail Hodorkovszkij elleni büntetőeljárás.

A vitatott területek között Abházia részben szabad státust kapott, Hegyi-Karabah, Dél-Oszétia és a Dnyesztermenti köztársaság viszont nem szabad a Freedom House szerint.

 

(freedomhosue.org)

 

Cimkék: Freedom House, posztszovjet térség, Ukrajna, Oroszország, szabadságjogok
Országok: Észtország Lettország Litvánia Belarusz Ukrajna Moldova Grúzia Azerbajdzsán Örményország Türkmenisztán Kazahsztán Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat