OROSZVILAG.HU


Orosz evakuáció Líbiából 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-02-25 16:13:13  |  
Kecskeméti Gábor

Orosz evakuáció Líbiából 

Kérdés, hogy tudnak-e mindenkit evakuálni

 Orosz evakuáció Líbiából 

Szerda reggel egy Iljusin-76 típusú orosz repülőgép hagyta el Tripolisz repterét, fedélzetén 186 orosz utassal, akik közül 12 még gyermekkorú. Az orosz kormány tervei szerint összesen 1263 embert fognak evakuálni, ezek többsége azonban nem orosz állampolgár. Az 563 oroszon kívül még 700 törököt és szerbet kívánnak kimenekíteni a forrongó Líbiából, akik az RZSD (Orosz Vasutak) számára dolgoznak a Szirt-Bengázi vonalon, melyet 550 km hosszan az RZSD épít. A mai repülőgépen kívül még négyet terveznek bevetni.

Ugyanakkor az orosz Katasztrófavédelmi Minisztérium nekilátott megszervezni, hogy a Szirt és Rosz fürdőhelyeken nyaraló orosz turistákat is kompok segítségével minél előbb kijuttassák az országból. A hozzátartozók számára egy forródrótot is létesített a minisztérium.

De nem csupán a központi kormány fáradozik állampolgárai menekítésén: Tatarsztan például egy Jak-42-es repülőgépet küldött Moszkvába, hogy annak segítségével szállíthassák haza a Tatnyeft kőolajvállalat Líbiában dolgozó munkatársait és azok családtagjait.

Újabb hír, hogy egy tengeri vihar lehetetlenné tette, hogy az Orosz Vasutak (RZSD) munkatársait és az igen nagyszámú, szerb és török vendégmunkás csoportot kompokkal menekítsék ki a forrongó Líbiából. Ezért az orosz Katasztrófavédelmi Minisztérium két újabb repülőgépet küldött Szirt városába. Az első gép szerencsésen megérkezett Moszkvába, a második azonban Isztambulban megszakítja repülését, hogy az evakuált törökök egy része kiszállhasson.

 

Rajtuk kívül még orosz olajmunkások tartózkodnak az észak-afrikai országban, akik a rendkívüli helyzet miatt nem tudják elhagyni táboraikat. Ezeket ráadásul éjszakáról-éjszakára fosztogatók keresik fel. Az olajmunkások evakuálása teljességgel bizonytalan, mivel először el kellene érniük egy repülőteret vagy kikötőt, de ehhez keresztül kellene verekedniük magukat az ország nagy részén, ami a kirobbant fegyveres harcot tekintve, még egy orosz szpecnaz alakulatnak is becsületére válna

 

Az orosz kormány által Montenegróban bérelt „Szveti Sztyefan II” elnevezésű komp tegnap megérkezett az olaszországi Bar kikötőjébe, de ott várakozni kényszerült, a Földközi-tengeren kitört vihar miatt. Ma éjszaka tudott csak továbbindulni Líbia irányába.

Az RZSD információi szerint Szirt és Rasz-Lanuf városokban 154 orosz állampolgár és körülbelül 800 szerb, montenegrói és török vendégmunkás vár az evakuálásra. Mindannyian az Orosz Vasutak alkalmazottai. A két városban egyelőre biztonságban vannak és ellátásuk is megoldott. Kérdés persze, hogy meddig.


Eközben az orosz elnök Vlagyikavkazban és Beszlánban tett látogatást, ahol kijelentette, hogy egyesek korábban hasonló felkelést készítettek elő az orosz állam ellen, s most is meg fogják próbálni ezt, de az arab világhoz hasonló polgárháborús események Oroszországban nem fordulhatnak elő. Hogy pontosan kik áskálódnak Moszkva ellen, azt Medvegyev nem fejtette ki, de feltehetőleg a Kaukázusban tevékenykedő iszlamista erőkre célzott, melyeket az orosz politikai elit szerint hosszú ideje külföldről pénzelnek és irányítanak. Sokak szerint a kaukázusi iszlamistákat ugyanazok támogatják, akiknek most érdekükben állt az észak-afrikai és közel-keleti „forradalmi láncreakció” elindítása.

 

(aktuell.ru)

Cimkék: Líbia, Oroszország
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat