OROSZVILAG.HU


Akadály a BP és a Rosznyefty részvénycseréje előtt

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-03-25 15:22:17  |  
Kecskeméti Gábor

Akadály a BP és a Rosznyefty részvénycseréje előtt

Egy stockholmi döntőbíróság megtiltotta a milliárdos üzletet

 Akadály a BP és a Rosznyefty részvénycseréje előtt

 

Egy stockholmi döntőbíróság gátat szabott a British Petrol nagy-britanniai, és a Rosznyefty orosz olajipari vállalatok megegyezéseinek. Ezzel jégre tették a két vállalat közös olajkitermelésre vonatkozó tervét is, mely az Arktisz környéki tengereken valósult volna meg. A BP nem nyugszik bele a döntésbe, a cég azonnal elkezdett áthidaló megoldásokat keresni.

Ezzel a döntéssel a bíróság egy londoni hatóság által már kimondott ideiglenes intézkedést hagyott jóvá. A londoni döntés hátterében az AAR részvénycsoport lobbitevékenysége állhat, mely a TNK-BP orosz-angol vegyesvállalat részvényeinek 50 százalékát birtokolja.

A döntéssel egyelőre leállították a BP és a Rosznyefty olajóriások ambíciózus terveit. Az eredeti megállapodásban egy, a BP részvényeinek 5 százalékát és a Rosznyefty részvényeinek 9.5 százalékát érintő részvénycserében állapodtak meg a cégek. Ha ez megvalósult volna, akkor a két vállalat rövid időn belül nekilátott volna a Kara-tengeren található olajkincs kitermelésének. Azon a területen csak a Rosznyefty és a Gazprom rendelkeznek kitermelési engedéllyel, ezért a BP abban reménykedett, hogy a részvénycserét követően a „hátsó ajtón” bejutva, ők is részesülhetnek az olajból és a földgázból. A jelek szerint Vlagyimir Putyin orosz kormányfő már jóvá is hagyta az ügyletet.

Az AAR (Alfa, Access és Renova) csoport azzal az érvvel vitte bíróság elé az ügyet, hogy a két vállalat közötti esetleges részvénycsere sérti a TNK-BP megállapodását, mely szerint a BP minden oroszországi tevékenységét a TNK valósítja meg. Ráadásul az AAR szerint a BP nem informálta kellően az orosz kormányt.

A BP természetesen nem fúj visszavonulót: az üzlet létrejöttén nem csak a cég híre, hanem nagyon sok pénz és gazdasági befolyás is múlik, ugyanis szakértők szerint a Kara-tenger alatt fekszik a világ egyelőre ki nem termelt kőolaj- és földgázkészletének az ötöde.

A BP most megpróbálja a tőzsdei ügyletet a kitermelési megállapodástól különválasztani. Sajtóközleményükben a következő olvasható: „A British Petrol keresi annak a módját, hogy elhárítsák az akadályokat az orosz partnerrel, annak érdekében, hogy az Arktisz környéki fontos projekteket folytathassuk a jövőben is.” A brit olajóriás valószínűleg nem hiába reménykedik az orosz kormány támogatásában. Igor Szecsin miniszterelnök helyettes, a Rosznyefty felügyelőbizottságának elnöke, s nem mellékesen Putyin bizalmasa már a stockholmi bírósági tárgyalás előtt egyértelmű jelét adta ennek: „Amiről ott döntenek, az ásványkincsekről szól, melyek az Orosz Föderáció gazdasági zónájában fekszenek.” Majd hozzátette: a Rosznyefty egy önálló, nyitott vállalat, melynek joga van eldönteni, hogy kivel termeli ki az orosz ásványkincseket az Arktiszon.”

 

(aktuell.ru)

 

 

Cimkék: BP, Rosznyefty
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat