OROSZVILAG.HU


Orosz-amerikai külügyi tárgyalások 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-03-07 13:27:52  |  
Kecseméti Gábor

Orosz-amerikai külügyi tárgyalások 

START, Közel-Kelet, Irán

 Orosz-amerikai külügyi tárgyalások 

Az orosz külügyminisztérium közlése szerint Szergej Lavrov külügyminiszter telefonon tárgyalt amerikai kolléganőjével, Hillary Clintonnal a stratégiai támadófegyverek csökkentéséről szóló új szerződés kidolgozásáról és a közel-keleti békés rendezésben közvetítőként résztvevő nemzetközi négyes (ENSZ, USA, Oroszország és az EU) miniszteri ülésének előkészítéséről.

„A kétoldalú stratégiai párbeszéd olyan aktuális témáit érintették, amelyek az új START szerződés kidolgozásával függenek össze és olyan kérdésekről tárgyaltak, amelyek a szerződés megkötése szempontjából kiemelkedő jelentőségűek.” – hangzik a közlemény.

A külügyminiszterek az iráni atomprogram körül kialakult helyzetről is tárgyalásokat folytattak.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök március 2-án Párizsban kijelentette, hogy Oroszország és az Egyesült Államok az új START szerződés aláírását megelőző tárgyalások lezárásának közelében van, és kifejezte reményét, hogy a dokumentum a közeljövőben aláírásra kerülhet.

Az orosz-amerikai START szerződés 2009. december 5-én lejárt. A feleknek nem sikerült ezen időpontig az új megállapodást előkészíteni, ezért a tárgyalások tovább folynak. A következő fordulóra március 9-én Genfben kerül sor.

 

http://de.rian.ru

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat