OROSZVILAG.HU


Obama-Medvegyev találkozó Deauville-ben

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-05-29 09:27:10  |  
Kecskeméti Gábor

Obama-Medvegyev találkozó Deauville-ben

Franciaországban vendégeskedett a világ politikai elitje

Obama-Medvegyev találkozó Deauville-ben

Az orosz elnök a G8-as csúcstalálkozó (a világ 8 legfejlettebb államát – Egyesült Államok, Németország, Kanada, Japán, Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Oroszország – tömörítő szervezet) miatt utazott Franciaországba, ahol a francia elnökön kívül az Egyesült Államok elnökével is külön találkozott. Az idei G8 csúcstalálkozónak Deauville városa ad helyet.

A két nagyhatalom elnöke a kétoldalú kapcsolatokról, az új START egyezmény megvalósításáról, a rakétavédelmi rendszer fejlesztési lehetőségeiről, Oroszország WTO felvételéről és az észak-afrikai, illetve közel-keleti helyzet alakulásáról folytattak tárgyalásokat.

Obama elnök barátjának és partnerének nevezte Medvegyevet, s kiemelte, hogy az elmúlt két évben jelentős előrelépés történt a két ország közötti kapcsolatokban. Obama méltatta az Orosz Föderáció erőfeszítéseit a terrorizmus elleni harcban, és megköszönte az orosz fél segítségét az Irán elleni szankciókat illetően. Köszönetet mondott továbbá azért, hogy az oroszok biztosítják az amerikai csapatok (légi) utánpótlási vonalait Afganisztánba. Obama szerint együtt kell működniük Oroszország WTO jelöltségében is, erre külön munkacsoportot alakítottak, mivel az Egyesült Államok határozottan Oroszország WTO tagsága mellett van.

„Oroszország felvétele a WTO-ba jó az orosz gazdaságnak, jó az USA gazdaságának, és hasznos a világgazdaság számára is, így biztosak vagyunk abban, hogy ezt el fogjuk érni.” – nyilatkozta az amerikai elnök, aki tárgyaló késznek mutatkozott, az oroszokat meglehetősen (ám tegyük hozzá: jogosan) bosszantó rakétavédelmi rendszert illetően is, hiszen az „mindkét ország biztonsági igényeit” is szolgálhatná.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szintén örömének adott hangot, hogy kettejük között kiegyensúlyozott és sikeres munka zajlik. Ugyanakkor az mondta, hogy „nagyobb politikai lendületre van szükség olyan kérdések megoldásához, mint a rakétavédelmi rendszer”. Dmitrij Medvegyev szerint a jó személyes kapcsolatok segítségével kell továbbfejleszteniük a két ország közötti együttműködését.  

 

(kremlin.ru)

                                                  

Cimkék: G8, Deauville
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat