OROSZVILAG.HU


Francia befektetés az Észak-Kaukázusban 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-05-30 11:50:58  |  
Kecskeméti Gábor

Francia befektetés az Észak-Kaukázusban 

Francia pénzből lesz üdülőparadicsom a Kaukázus? 

Francia befektetés az Észak-Kaukázusban 

 

A G8-as csúcstalálkozó alkalmával a francia és az orosz elnök megállapodást írtak alá arról, hogy francia pénzből 2.84 milliárd dollár értékű üdülő beruházást kezdenek az Észak-Kaukázusban. A szerződés aláírása után a két elnök sajtóközleményben tudatta, hogy az Észak-Kaukázusban létesítendő turista és üdülőközpont beruházása a két ország közötti stratégiai partnerség keretén belül valósul meg.

Az orosz elnök azt is bejelentette, hogy a régóta várt, 2 milliárd euró értékű, francia
helikopter anyahajók adás-vételéről szóló utolsó szerződést legkésőbb 15 napon belül aláírják.

A tervek szerint Franciaország síközpontokat létesíthet és üzemeltethet Adigeföldön, Karacsáj-Cserkeszföldön, a Kabard-Balkár Köztársaságban, Észak-Oszétiában és Dagesztánban. Ezen felül francia cégek építhetnek tengeri üdülőket a Fekete- és a Kaszpi-tenger partján.

Mivel a most nyilvánosságra hozott részletek konkrét összeget nem tartalmaznak, így csupán onnan lehet következtetni a beruházás nagyságára, hogy Ahmed Bilalov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnökhelyettese május 24-én, a Ekho Moszkvi rádióállomásnak adott interjújában azt állította: a francia-orosz konzorcium 2.84 milliárd dollárral kezdi meg működését.

Azonban francia befektetési tanácsadók is „érkeznek” a pénzzel: „Franciaországnak egyedülálló és sokoldalú tapasztalata van a komplex hegyvidéki területek fejlesztésében és a turisztika területén megvalósuló hatalmas beruházásokban. Így Franciaország készen áll arra, hogy teljesen mértékben megossza ez irányú tapasztalatait az orosz féllel.” – derül ki Nicholas Sarkozy francia elnök nyilatkozatából. A befektetéseket francia részről a Caisse des Depots et Consignations, orosz részről az állami tulajdonú Észak-Kaukázus Üdülőhely Társaság fogja koordinálni.

A végleges megállapodást a tervek szerint idén júniusban, a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon fogják a felek aláírni. Azonban a Vedomosztyi orosz gazdasági lap szerint a francia befektetők garanciát kérnek arra az esetre, ha terrorcselekmény, vagy katonai beavatkozás miatt megszakadnának az ügyletek az ingatag régióban. Alekszandr Szkakov, a Közép Eurázsia Kutató Központ Észak-Kaukázus szakértője szerint ennek ellenére a külföldi vállalatok több pénzt fognak hozni, mint orosz partnereik: „Ezek a cégek valószínűleg nagyobb védelemben részesülnek, mint moszkvai vagy orosz vállalatok.” – nyilatkozta Szkakov. Szerinte a kormány még azzal is elősegíthetné a régióba befektetni kívánó vállalkozásokat, hogy csökkenti a helyi illetékeket, megkönnyíti az útlevél ellenőrzést a cégek dolgozói számára és bérbe vehető ingatlanokat ajánl fel.

Hogy miképpen fogják védeni a mostani üzlet keretében megvalósuló befektetéseket, a hét végéig nem hozták a sajtó tudomására.

(themoscowtimes.com)

 

Cimkék: Észak-Kaukázus, turizmus
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat