OROSZVILAG.HU


Medvegyev: Az érintett államok beleegyezése kell

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-10-17 00:59:41  |  
Kecskeméti Gábor

Medvegyev: Az érintett államok beleegyezése kell

Tovább húzódik a Kaszpi-tengeri vezeték

Medvegyev: Az érintett államok beleegyezése kell

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint minden érintett állam beleegyezése kell ahhoz, hogy elkezdődhessen a Kaszpi-tengert kelet-nyugati irányban átszelő gázvezeték építése. A 300 kilométeres, tengerfenéken futó vezeték megépítésének célja, hogy Türkmenisztánból gázt szállítson Azerbajdzsánon keresztül az európai piacra.

A vezeték eredetileg a Nabucco gázvezeték részeként, európai társfinanszírozással épült volna azért, hogy megkerüljék Oroszország közvetítő szerepét az európai gázpiacon.

Az orosz elnök az Orosz Biztonsági Tanács ülése után úgy nyilatkozott, hogy a Kaszpi-tengeri vezeték megépítése „egy igen bonyolult kérdés”, mely a Kaszpi-térség államaitól függ, és megköveteli azok koordinációját. Közben az EU jóváhagyta az Európai Bizottság azon döntését, hogy tárgyalásokat kezdjen a földgázban gazdag Türkmenisztánnal és Azerbajdzsánnal. A tárgyalások várhatóan a közeljövőben elkezdődnek.

Jóllehet az EU már a ’90-es évek vége óta tárgyal Türkmenisztánnal a gázvezeték megépítéséről, de a megvalósítást hátráltatja az erőforrásokban gazdag Kaszpi-tenger helyzetének megoldatlan állapota.

(azernews.az)

Cimkék: kaszpi-tenger, gázvezeték, földgáz, tengeralatti, medvegyev,
Országok: Azerbajdzsán Türkmenisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat