OROSZVILAG.HU


Oroszok építenek vasutat Líbiában

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-03-18 17:29:06  |  
Kecskeméti Gábor

Oroszok építenek vasutat Líbiában

Orosz vágányokon robog majd az észak-afrikai expressz

Oroszok építenek vasutat Líbiában

Március 14-én, hivatalos líbiai látogatása során Vlagyimir Jakunyin, az Orosz Államvasutak vezérigazgatója megtekintette az Orosz Államvasutak  által a Szirt-Bengázi vonalon 550 km hosszan épített, a líbiai nagyvárosokat összekötő nagysebességű vasútvonal építési munkálatait.

A beruházás során körülbelül 1000 műtárgyat adnak át, ezek között lesz 30 vasúti és 23 közúti felüljáró, hat pályaudvar és 24 állomás.

Látogatása első napjának tapasztalatait összegezve Vlagyimi Jakunyin ezt nyilatkozta: „A két ország történetében ez az első ilyen jellegű projekt a közlekedési szektorban. Az Orosz Államvasutak gazdag tapasztalatokkal rendelkezik egy ilyen jellegű beruházás kivitelezése terén, ezért biztató, hogy az építkezés az előírt időn belül elkészül és eközben magas műszaki színvonalat fog elérni. Az Oroszországban gyártott karbantartó és ellátó járművek is segítenek abban, hogy elérjük ezt a célt. Ez a beruházás remélhetőleg lehetőséget ad az orosz vállalatoknak, hogy új piacokra lépjenek be.”

Az Orosz Államvasutak vezérigazgatója elismeréssel szólt az együttműködés magas szintjéről, mely a vállalatok és a líbiai vezetés között valósult meg.

2008. április 17-én írták alá a felek azt a szerződést, mely szerint nagysebességű (250 km/h-ig) vasútvonal épül orosz vállalatok és szakemberek segítségével a Szirt-Bengázi útvonalon. A tervek szerint a jövőben ez a szakasz az észak-afrikai nemzetközi közlekedési folyosó részévé válik. A beruházás első lépcsőjében a szerelvények 160 km/h-ás sebességgel közlekedhetnek, mely a második lépcsőben történő villamosítás után 250 km/h-ig emelkedik. A beruházás teljes összege eléri a 2.2 milliárd eurót.

(RZD)

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat