OROSZVILAG.HU


Berlusconi Bakuba megy a földgázért 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-10-22 20:46:35  |  
Oroszvilag.hu

Berlusconi Bakuba megy a földgázért 

Segíthet a Déli Áramlatnak a Nabucco ellenében

Berlusconi Bakuba megy a földgázért  

Berlusconi a közeljövőben Bakuba látogat – a hírt Azerbajdzsán római nagykövete, Vagif Sadikhov közölte a nemzetközi sajtóval. Ilham Alijev és az olasz miniszterelnök találkozójának előkészítése már kezdetét is vette. Sadikhov szerint Franco Frattini külügyminiszter is hamarosan a kaukázusi-kaszpi országba látogat.

Berlusconi nemrég élte túl pályafutása sokadik bizalmi szavazását, és személye még mindig sokat számít az Európai Unió és az Orosz Föderáció kapcsolatában. Nem beszélve a megvalósulás küszöbén álló Déli Áramlatról, melyet régi barátjával, Vlagyimir Putyinnal közösen tervezett, adott esetben elutasítva az EU szakpolitikusai által helyesnek vélt nyomvonalat.

A déli gázfolyosó egyik mellékvágánya lehetne – a Nabucco és nem a Déli Áramlat konkurenciájaként (!) – az Olaszország-Törökország-Görögország Interkonnektor (ITGI). Berlusconi és Frattini bakui tárgyalásainak középpontjában is az utóbbi vezeték jövője állhat.

Sadikhov nagykövet is a fentiekkel egybecsengő nyilatkozatot tett közzé. „Olaszország erősen érdekelt nagy mennyiségű azeri földgáz vásárlásában. Ezzel párhuzamosan egyeztetésekre kerülhet sor az ITGI-projektet illetően. Reméljük, hogy a bakui kabinet a 2011-es év végéig kitűzi a hivatalos kormányközi tárgyalások menetrendjét.”

Corriere.it, Rustavi 2, News.az      

 

Cimkék: Berlusconi, Alijev, Aliyev, Róma, Baku, ITGI
Országok: Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat