OROSZVILAG.HU


Orosz áramexport Kínába

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-03-01 11:38:30  |  
Kecskeméti Gábor

Orosz áramexport Kínába

Több milliárd dolláros üzlet

Orosz áramexport Kínába

A teljes mértékben orosz állami tulajdonban álló Inter RAO áramkereskedő vállalat 25 évre szóló szerződést írt alá Kínával, melyben az orosz fél 100 milliárd kW/h áram exportját vállalta. Szakértők szerint az üzlet értéke több milliárd dollár is lehet, ugyanis az Inter RAO nem hozta nyilvánosságra a szerződés részleteit. Mihail Rassztrigin, a VTB Capital elemzője szerint Oroszország körülbelül 7.5 milliárd US dollárt keres az üzleten.

Rassztrigin számításai alapján évi 300 millió US dollárban állapodhattak meg, ami az Inter RAO számára mindenképpen előnyös, hiszen a vállalat csak közvetítőként járt el. Ráadásul egy hossztávú szerződésről van szó. Ezen felül az áram ára Kínában 20 százalékkal magasabb, mint Oroszországban, így az orosz áram a kínai piacon rendkívül versenyképes.

A szállítás a mai napon 110 és 220 kV teljesítményű vezetékeken indul meg Kínába.  Annak érdekében, hogy a következő évtizedekben maradéktalanul eleget tudjanak tenni az áramszállításoknak, egy új, 500 kV-os távvezeték is épül az oroszországi Blagovescsenszk és a kínai Heihe között az Amur-folyó mentén.

(RIA Novosztyi)

 

Cimkék: kína, heihe, blagovescsenszk, amur, áram, export, dollár, inter, rao ues,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat