OROSZVILAG.HU


Vízummentes határátlépés megkötésekkel

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-08-03 10:26:50  |  
Kecskeméti Gábor

Vízummentes határátlépés megkötésekkel

Kalinyingrád "kinyílt"

Vízummentes határátlépés megkötésekkelVízummentes határátlépés megkötésekkelVízummentes határátlépés megkötésekkel

Hosszú évek egyeztetései, diplomáciai tárgyalásai után Lengyelország és Oroszország célt ért: péntektől az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrád (az egykori porosz főváros, Königsberg) lakosai és a kalinyingrádi határ mentén élő lengyelek ezentúl vízum nélkül kelhetnek át a határon. Egyelőre természetesen „kishatárforgalomról” van szó, számos megkötéssel. Az érvényességi területen belül a jövőben a lakosoknak elegendő lesz útlevelük mellé egy hatósági igazolás, hogy legalább három éve ott élnek.

Péntektől a kalinyingrádi lengyel konzulátus megkezdte az átlépési engedélyek kiállítását. Ezek szerint egy kalinyingrádi orosz lakos félévente 90 napot tölthet a határ menti lengyel területeken, egyszerre azonban csak maximum 30 napot. A határ menti területekhez tartoznak a következő városok: Elblag, Olsztyn, Bartoszyce, Braniewo és Goldap. Ezen felül elutazhatnak a Gdansk-Sopot-Gdynia városokból álló területig és a nyaralók által kedvelt Hel-félszigetig. A kishatárforgalmi engedéllyel beutazható terület a Warmia-Mazury és Pomorze lengyel vajdaságok területén fekszik, s jóval nagyobb, mint amit Brüsszel az ilyen területek számára eredetileg engedélyez. Cserébe az ebben a régióban lakó lengyelek a teljes orosz exklávé területét beutazhatják, s csak a zárt területekre nem léphetnek be.

Oroszországnak először sikerült elérnie, hogy átjárás nyíljon orosz állampolgárok számára a schengeni határon, jóllehet ez három év tárgyalásainak eredménye Moszkva, Varsó és Brüsszel között. Moszkva bízik benne, hogy ennek eredményeképpen hamarosan megvalósulhat az EU és az Oroszországi Föderáció között a teljes vízummentes utazás, így Kalinyingrádra mint teszt-területre tekintenek.

A lengyel külképviseleten az első nap 600 igénylés érkezett oroszoktól, de Marek Golkowski főkonzul szerint a szám elérheti a havi 5000-et. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sok kalinyingrádi orosz számára már régen nem elérhetetlen a schengeni vízum: Litvánia és Lengyelország már tavaly 100.000 vízumot állított ki, Németország pedig 22.000-et.

Az igen szegény lengyel területeken reménykednek benne, hogy az oroszok fel fogják lendíteni az idegenforgalmat, s mivel ezentúl a tehetősebbek is átjárnak majd a határon, már nem csak a szegény orosz bevásárlók fognak érkezni a lengyel piacokra. Ezzel szemben a kalinyingrádi főpolgármester félelmének adott hangot, hogy munkaerőhiány fog fellépni az exklávéban, hiszen az olcsó orosz munkaerő értelemszerűen keresni fogja a jobban fizető lengyel munkahelyeket. Ráadásul a Lengyelországban történő bevásárlás csökkenteni fogja a kalinyingrádi adóbevételeket, s az így csökkenő kalinyingrádi kereskedelem oda fog vezetni, hogy boltok, kereskedők mennek tönkre, ami a terület további elszegényedését vonja maga után.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az elmúlt 4-5 évben a hús- és tejtermékek drasztikusan drágultak az orosz területen, mivel a szállítási költségek és a vámok is fokozatosan emelkedtek. A lengyelek természetesen készülnek a vásárlási rohamra: egyre-másra nyílnak a bevásárlóközpontok, szupermarketek a térségben, s emelkednek az ingatlanárak. Az oroszok viszont a benzinturizmusból profitálhatnak, az üzemanyagok ára ugyanis közel a fele a lengyelországinak. Most is éppen négy benzinkutat építenek a határállomások mellett.

A kritikusok viszont attól tartanak, hogy a hatóságok kezéből ki fog csúszni az irányítás, s a ’90-es éveket jellemző csempészet vissza fog térni. Akkoriban szinte mindennel „kereskedtek” a nagyon szegény régiókban, de elsősorban cigarettával, benzinnel és vodkával. Csak Lengyelország EU belépése és a schengeni övezet bevezetése után sikerült rendet teremteni, s a korrupt vámtiszteket eltávolítani.

A helyi lengyel és orosz vezetés szerint ettől azonban nem kell tartani, a csempészet már csak a múlt emléke. Igaz, a hatóságok mindkét oldalon készülnek a kezdeti nagy rohamra, meghosszabbított nyitva tartással várják az átlépőket a négy határállomáson. A lengyel hatóságok pedig szigorúan fel fognak lépni azok ellen, akik megpróbálják kijátszani a szabályokat: azt az orosz állampolgárt, aki „kishatárforgalmival” a határterületen túlra utazik Lengyelországban, 5 évre kitiltják az egész EU területéről.

(Kalinyingrad Aktuell)

 

 

 

 

 

 

Cimkék: lengyelország, eu, vízum, határ, moszkva, brüsszel, mazúria, kalinyingrád,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat