OROSZVILAG.HU


Amerika keresztbe tenne az Eurázsiai Uniónak

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-12-09 13:08:37  |  
Gyóni Gábor

Amerika keresztbe tenne az Eurázsiai Uniónak

Megint "forradalmak" lesznek a posztszovjet térségben? 

 Amerika keresztbe tenne az Eurázsiai Uniónak

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kijelentése szerint az Egyesült Államok céljának tekinti, hogy megakadályozza az Oroszország részvételével létrejövő integrációkat a posztszovjet térségben. Erről Dublinban nyilatkozott Clinton Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel történő találkozója előtt.

Clinton szerint az orosz közreműködéssel történő integrációs törekvések a posztszovjet térségben „szovjetizációt” jelentenek, és a Szovjetunió helyreállítása a céljuk. „Bár nem így fogják hívni, hanem Vámuniónak, vagy Eurázsiai Uniónak.”

Clinton kijelentése szerint az Egyesült Államok „hatékony módszereket” igyekszik kidolgozni, hogy lassítsa vagy megakadályozza a posztszovjet integrációs törekvéseket.

Figyelmet érdemel, hogy ezzel egyidőben Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács elnöke azt nyilatkozta, a FÁK államokban továbbra is fennáll a „színes forradalmak” lehetősége, ami Oroszországra is veszélyt jelent. Patrusev szerint különösen Kirgizisztán, Tadzsikisztán és Ukrajna kelt aggodalmat ebből a szempontból.

 

 

(Echo Moszkvi, regnum.ru) 

Cimkék: USA, Oroszország, posztszovjet térség, Vámunió, Eurázsiai Uni
Országok: Belarusz Ukrajna Kazahsztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat