OROSZVILAG.HU


Fordulat Szíriában? 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2013-05-19 20:57:36  |  
Kecskeméti Gábor

Fordulat Szíriában? 

Az orosz flotta akadályozhatja meg az intervenciót

Fordulat Szíriában? Fordulat Szíriában? 

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a hét végén, Szocsiban lezajlott tárgyalásukat követő sajtótájékoztatón kijelentették: a „Genf-2” elnevezésű, Szíriával foglalkozó konferenciának július közepén el kell kezdődnie. Eközben Oroszország hadihajókat vezényelt a szíriai partokhoz és Sz-300-as rakétákat, továbbá hadihajók elleni rakétákat küldött Szíriába. Így az iszlamistákat támogató külföldi intervenció egyre inkább lehetetlenné válik.

Az Asszad-rezsim két éve tartja magát, sőt a tavasszal megindult ellentámadásban jelentős városokat foglaltak vissza az iszlamista, Asszad-ellenes erőktől. Az Asszad-rezsim legnagyobb „támogatója” valószínűleg a puszta félelem: Szíria vallási és etnikai kisebbségei ugyanis rettegnek a várható káosztól és terrortól, ami a szunnita fundamentalisták győzelme esetén Szíriára várhat. A szunnita erők jelenleg egy, a líbiaihoz hasonló, külföldi katonai intervencióban bíznak, ám úgy tűnik, hiába. Az egyetlen lehetséges irány a Földközi-tenger felől lenne, de ezt Oroszország, folyamatos fegyverszállításaival megakadályozza. A „New York Times” forrásai szerint az oroszok most „Jahont” típusú, modernizált radarral felszerelt, hadihajók ellen bevethető rakétákat szállítottak le a szír hadseregnek.

Fordulat Szíriában? Fordulat Szíriában? 

A „Jahont” rakéták a lap elemzői szerint bármilyen hajót képesek elsüllyeszteni, mivel lopakodó technológiával vannak felszerelve, mindemellett szuperszonikus sebességgel repülnek, ráadásul 300 km a rakéták hatótávolsága. S ha önmagában ez sem volna elég, egy hatalmas robbanótöltetet is tartalmaznak. Szíria még 2007-ben rendelte meg ezt a rakétarendszert és 2011-ben kapta meg az első kettő mobil rakétakilövő állomást, összesen 72 rakétával felszerelve. Arról, hogy Szíria tengerpartján „nyugalom” legyen, az orosz flotta egy tucatnyi hadihajója is „gondoskodik”, melyek a szíriai-libanoni-izraeli partok előtt cirkálnak. A flottillában egyaránt megtalálhatóak a Fekete-tengeri, Balti-tengeri és Csendes-óceáni Flotta hajói.

Szintén amerikai médiaértesülések szerint az Sz-300-as rakéták is rendben megérkeztek a közel-keleti országba, ám egyelőre nincsenek bevethető állapotban. A hírt nem sokkal azután hozták nyilvánosságra, hogy véget ért Obama amerikai elnök találkozója Erdogan török miniszterelnökkel. Obama a találkozó után a sajtónak azt mondta, hogy Szíriával kapcsolatban minden opciót lehetségesnek tart. Kerry amerikai külügyminiszter pedig a „Szíria barátai” elnevezésű római találkozón jelentette be, hogy 60 millió dollárral kívánják segíteni a szíriai ellenzéket, s szóba kerülhetnek fegyverszállítások is. Annak hátterében, hogy az Egyesült Államok még mindig nem csatlakozott a franciák és a britek Szíriával kapcsolatban kifejtett harcias álláspontjához, valószínűleg az állhat, hogy Washington nincs tisztában kit is kellene győzelemre segítenie és annak milyen következményei lennének. Így például az al-Kaida szíriai szárnyának vezetője nemrég felbukkant egy amerikai körözési listán.

De az is nyilvánvaló, hogy a többi nagyhatalom számára nem világos a szíriai polgárháború sok kérdése. Ennek ellenére mindenki lázasan keresi a megoldást. Az illetékes országok vezetői az elmúlt hetekben szinten mindenkivel találkoztak Szíria ügyében, így például Putyin is személyesen konzultált Erdogan török, Benjamin Netanjahu izraeli, David Cameron brit miniszterelnökkel, Francios Hollande francia elnökkel és az amerikai külügyminiszterrel is.

Megoldást várhatóan a most meghirdetett genfi békekonferencia hozhat. A dolog további érdekessége, hogy az Egyesült Államok a genfi konferencia kérdésében nem ellenezte azon orosz javaslatot, hogy Iránt is meghívják a tárgyalásokra, annak érdekében, hogy minden érintett ország tárgyalóasztalhoz ülhessen.

Ha valaki mégis egy katonai intervencióban látná a gyógyírt a szíriai helyzetre, akkor egyesek szerint az orosz hadihajók a látszat ellenére mégsem jelentenének komoly akadályt. Fjodor Lukjanov orosz biztonságpolitikai szakértő azon az állásponton van, hoyg Oroszország számára nem maradt más lehetőség, mint visszavonulni, és érdeklődéssel figyelni, hogyan lesznek úrrá a győztesek egy széteső országon és egy ellenőrzés nélküli helyzeten.

(Russland News)

 

 

 

 

 

Cimkék: flotta, szíria, asszad, putyin, ban ki mun, damaszkusz, washington, moszkva, sz-300, rakéta, hadsereg, szunnita, lázadó, kerry, cameron, hollande, netanjahu, erdogan, iszlamista,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat