OROSZVILAG.HU


Putyin az európai válságról

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2013-06-14 22:28:41  |  
Oroszvilag.hu

Putyin az európai válságról

Torz modellek alakultak ki

 Putyin az európai válságról

Vlagyimir Putyin orosz elnök a londoni G8-as csúcstalálkozó és a szentpétervári gazdasági fórum előtt interjút adott a RIA Novoszty hírügynökségnek, melyben főként gazdasági kérdések kerültek szóba.

Putyin hasznosnak nevezte a G8-as csúcstalálkozókat, amelyek lehetőséget adnak a legélesebb politikai problémák megvitatására is (Szíria, Afganisztán, Közel-Kelet). A gazdasági, kereskedelmi, jogi problémák áttekintése közben a riporter megkérdezte Putyintól, hogy mit gondol az európai szociális modell válságáról, van-e jövője a szociális modellnek, és hogy Oroszország „megismétli-e Európa sorsát”?

Putyin szerint a kérdés nem korrekt, hiszen az állam egyik legfontosabb funkciója a lakosság szociális védelme, amiről nem mondhat le, hiszen ez a létét is veszélyeztetné. Putyin szerint az európai válság oka az alacsony hatásfok. Nem önmagában a szociális politika, hanem a lehetőségeket meghaladó jólét, a gazdaság feletti kontroll elvesztése, a strukturális hiányosságok vezettek az európai válsághoz. Putyin szerint az is probléma, hogy bizonyos európai országokban olyan rendszerek alakultak ki, amelyekben nem dolgozni több előnnyel járt, mint dolgozni. Ez pedig nemcsak a gazdaságnak káros, hanem a lakosság erkölcsi alapjait is rombolja. Putyin szerint sokan azért utaznak a kevésbé fejlett országokból Európába, hogy rátelepedjenek a bőkezű szociális rendszerre.

„Hasonló megközelítés Oroszország számára elfogadhatatlan” – szögezte le az orosz elnök, hozzátéve, szerinte még korai még az európai szociális modell kimúlásáról beszélni.

 

 

 

(kremlin.ru)

Cimkék: Putyin, Európa, válság
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat