OROSZVILAG.HU


Az izraeli elnök kemény üzenete a Radában

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2016-09-27 18:00:00  |  
Oroszvilag.hu

Az izraeli elnök kemény üzenete a Radában

A nácikat nem lehet rehabilitálni

 Az izraeli elnök kemény üzenete a Radában

75 éve, 1941. szeptember 27-én került sor az első kivégzésekre a Kijev melletti Babij Jar árokban, ahol 1941 és 1943 között legalább 70 ezer embert, főleg zsidókat, lőttek agyon a nácik. 

Az évfordulós napon került sor Reuvén Rivlin izraeli államelnök ukrajnai látogatására. Rivlin felszólalt az ukrán parlamentben is, ahol kijelentette, hogy az ukrán nacionalisták is felelősek a holokauszt tragédiájáért. „Mintegy másfélmillió zsidót öltek meg a mai Ukrajna területén. A nácik tettestársai közül sokan ukránok voltak. Közülük is kitűntek az OUN harcosai, akik kegyetlenkedtek a zsidókkal, öldösték őket, vagy kiadták a németeknek.”  Az izraeli elnök szerint nem lehet feledni az akkor történteket, az antiszemitákat és gyilkosokat nem lehet hősnek tekinteni, rehabilitálni. Az izraeli elnök megjegyezte, felesége rokonságát is a holokauszt idején irtották ki Ukrajna területén.

Az ukrán Nemzeti Emlékezet Intézet vezetője, Volodimir  Vjatrovics szerint az izraeli elnök az OUN bűnösségének felemlegetésével csak egy "szovjet mítoszt" ismételt meg. 

 

(112.ua, politnavigator.net, lenta.ru)

Cimkék: izraeli elnök, nácik, zsidók, OUN,
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat