OROSZVILAG.HU


Moszkvába készül a szaúdi király 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2017-04-27 08:23:28  |  
Kerekes Karina

Moszkvába készül a szaúdi király 

Olaj nagyhatalmak

 Moszkvába készül a szaúdi király 

 

Valentyina Matvijenko, Oroszország Szövetségi Tanácsának elnöke szerint a király már minden szükséges utasítást átadott a kormánynak a látogatás előkészítésével kapcsolatban.

Szaúd-Arábia királyának Vlagyimir Putyin elnök meghívására történő látogatására már ebben az évben is sor kerülhet. Ezt nyilatkozta az újságíróknak Valentyina Matvijenko a Szaúd-Arábiai vezetőséggel való találkozás után.

Mint tudják, Oroszország elnöke meghívta Szaúd-Arábia királyát, hogy hivatalos látogatást tegyen. A király a meghívást örömmel elfogadta és tervezi, hogy meglátogatja Oroszországot, valószínűleg még ebben az évben”- mondta Matvijenko. „ Egyetértettünk abban, hogy egy ilyen látogatást tartalmassá kell tenni és nagyon komoly szervezést igényel. Őfelsége azonnal kiadta a szükséges utasításokat a kormánynak a találkozás megszervezéséhez”- tette hozzá.

Matvijenko megemlítette, hogy az orosz energetikai miniszter, az orosz-szaúdi kormányközi bizottság társelnöke, Alekszandr Novak, a tavalyi év végén 12 kormányközi és tárcaközi megállapodásról szóló projektet és további dokumentumokat adott át szaúdi kollégájának. ,,Kértem Őfelsége támogatását ezen a kérdések mihamarabbi feldolgozásában és aláírásában. Fontos lenne, hogy a dokumentumokat sikerüljön összeegyeztetni a király oroszországi látogatása előtt.”- nyilatkozta a Szövetségi Tanács elnöke.

Az orosz parlament felső házának szóvivője elismerte, hogy megtetszett neki a szaúdi nemes munkastílusa. „ A király rögtön feladatot adott ki a vezetőség tagjainak, a külügyminiszter azonnal telefonált Novaknak, a kormányközi bizottság társelnökének és megkérdezte, hogy megkapta-e ezeket az államközi megállapodásokat (melyeket a király Oroszországi látogatása előtt el kell készíteni), a király két hónapot adott a megegyezés feldolgozására, melyről a felelős miniszter megerősítést adott, hogy már dolgoznak rajta.”- számolt be tapasztalatairól Matvijenko a királlyal való találkozás után.


Forrás: Tass.ru
http://tass.ru/politika/4186864

Cimkék: Valentyina Matvijenko, Oroszország, Szaúd-Arábia,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat