OROSZVILAG.HU


Üzleti lehetőségek Közép-Ázsiában

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2017-07-14 12:29:09  |  
Oroszvilag.hu

Üzleti lehetőségek Közép-Ázsiában

Kirgizisztánon át az orosz piacra?

Üzleti lehetőségek Közép-Ázsiában

 

Jelentős amerikai üzleti delegáció látogatott július 10. után Közép-Ázsiába, Kirgizisztánba és Tadzsikisztánba, az ottani üzleti lehetőségeket vizsgálva. Megállapodásokat kötöttek mezőgazdasági, energetikai, infrastuktúrát érintő területeken. A megállapodások mögöttes célja az orosz piacon való területszerzés lehet.

Az üzleti úton többek között a General Electric, a Coca-Cola Company, APR Energy, Baker & McKenzie képviselői vettek részt, az utat USA Kereskedelmi Tanácsa szervezte. Az amerikai delegáció tagjai találkoztak a kirgiz és tadzsik kormányok képviselőivel is, akik minden jót megígértek a lehetséges befektetőknek. Almazbek Atambajev kirgiz elnök szerint például országa üzleti paradicsom, ahol becsületes munkával sok pénzt lehet keresni. Atambajev szerint ez azért lehetséges, mert Kirgizisztán tagja az eurázsiai integrációs projekteknek, másrészt Biskeknek az EU-val is van egy külön megállapodása, melynek alapján bizonyos mennyiségben vám nélkül szállíthat termékeket Európába.

Kubat Rahimov, a kirgiz Ipari-Kereskedelmi Kamara elnöke szerint Kirgizisztán nem önmagában fontos az amerikaiaknak.

Tadzsikisztánban a nemrég létrehozott, Dangara nevű különleges gazdasági térséget látogatták meg az amerikaiak. Tadzsikisztán kevésbé vonzó befektetési célpont, mint Kirgizisztán. Szomszédos Afganisztánnal, a geográfiai helyzete nem túl jó. Az állami bürokrácia inkább megkeseríti azok életét, akik arra vállalkoznak, hogy Tadzsikisztánban fektessenek be, ahelyett, hogy megkönnyítené a dolgukat. Az ország ráadásul nem tagja az eurázsiai gazdasági uniónak.

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: Kirgizisztán, Tadzsikisztán, amerikaiak, orosz piac
Országok: Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat